2016 Inama, Soave Classico Vignetti di Carbonare, Veneto, Italien

2016 Inama, Soave Classico Vignetti di Carbonare, Veneto, ItalienAzienda Agricola Inama ligger mellem Grassanella og San Bonifacio næsten lige udenfor Soave by … og næste vin Soave Classico Vignetti di Carbonare kommer netop fra det lille, spændende vinhus.

Inama er grundlagt tilbage i 1965, hvor Giuseppe Inama købte sine første vinmarker ved Monte Foscarino, men det var først i 1991 – hvor sønnen Stefano Inama overtog driften – at de startede med at lave deres egne vine. Og familien har siden starten gradvist opkøbt vinmarker hovedsageligt på Monte Foscarino i Soave Classico.

De har således de i dag har omkring 30 hektar præget af vulkansk jordbund, og de seneste køb er marken Villa del Ferro Lazzarini i 2012 samt Casa della Vigna i Colli Berici området omkring 15 kilometer syd for Soave i 2016.

Det er primært Garganega, som er i fokus hos Inama, men Stefano har totalt atypisk også tilplantet lidt marker i Colli Berici med Carmenere, som vi jo i dag ellers mest finder i Chile.

I dag deltager børnene … de 3 sønner Matteo, Alessio og Luca Inama også i driften. Sammen laver de 7 forskellige Soave hvidvine samt 5 rødvine fra Colli Berici området.

Her smager vi Inamas Vigneti di Carbonare Soave Classico, som er ren Garganega, som kommer fra en lille parcel i det ene hjørne af Carbonare. I gamle dage brugte landmændene primært det lille stykke jord til at udvide tørv, men senere blev der dog plantet vinstokke. Undergrunden er mørk og vulkansk.

Da Stefano smagte en recioto, som var lavet med Garganega druer fra parcellen, så var han overrasket over renheden i vinen og besluttede derfor at købe marken. Og det er altså den, som har leveret druerne til denne vin.

Vinen er lavet med kort maceration på skindet, gæring i rustfrie ståltanke, hvor vinen også er lagret 12 måneder. Efter aftapning på flaske er vinen lagret yderligere 6 måneder.

Næsen er kompleks, elegant … meget mere end hos de foregående, men fortsat pærer, melon, lidt abrikos, citron, mandariner, let aromatisk, luftig, lækker og dragende aroma med en smule sandeltræ. Der er lidt akaciehonning og hvide blomster.

Smagen er let, men med en skarp og præcis syre … en flot balanceret syre. Det er faktisk en utrolig elegant vin, hvor intet stikker ud, lidt feminin og blid, samt en vin, som kan gemmes mange år.  Det bliver 5 houlbergske fingre med svag pil op.

Sandro Gini – talsmanden for  Consorzio Tutela Vini Soave og selv vinproducent – fortalte, at sådan en Soave cru vin tidligst bør drikkes 3 år efter høst og at det 4. år oftest er det bedste, men også at vinen kan tåle lagring i langt flere år.

Løgismose er importør, men denne vin er ikke i sortimentet. I det italienske koster vinen 17,20€ … svarende til omkring 128 kr.

Vinanmeldelse 5/7