2013 Elvio Cogno, Barolo Ravera, Piemonte, Italien

2013 Elvio Cogno, Barolo Ravera, Piemonte, ItalienNæste vin var en Barolo Revara, som kommer fra vinhuset Azienda Agricola Elvio Cogno, der netop ligger på toppen af Bricco Ravera bakken nær Novello i Langhe.

Familien Cogno drev egentlig restauranten Ristorante dell’Angelo i La Morra, men havde også gennem generationer – som mange andre i området – haft marker med vinstokke. Imidlertid besluttede Elvio Cogno, at han ville producere nogle vine fra deres vinmarker og servere vinene i restauranten.

Det blev så vellykket, at Elvio ved udgangen af 1950’erne – med støtte fra en forretningspartner – besluttede at forlade restaurationsbranchen og producere vin på fuld tid.

Han indgik derfor en aftale med vinhuset Marcarini, og de startede sammen med at lave vine, hvilket endte med, at Elvio i 1961 lavede sin første Barolo, som han i 1964 flaskede og solgte … hvilket blev under navnet Cogno-Marcarini og navnet på marken Brunate.

Frem til slutningen af 1980’erne arbejdede han samme med Marcarini, men besluttede så, at det var tid at tage en anden vej. Han havde altid haft en drøm om, selv at lave vin … at producere en usædvanlig Barolo med al den erfaring, omsorg og opmærksomhed, som han gennem sit liv havde lært som både restauratør og vinmager.

Så i 1990 købte Elvio Cogno så vingården Cascina Nuova i Ravera. Den store vingård ligger lige neden for byen Novello med fint udkig til byens slot og klokketårne … samt Alperne i horisonten.

Sammen med datteren Nadia og hendes mand Valter Fissore, så startede Elvio Cogno så deres nye vinhus med 11 hektar vinmarker, og den første høst foretog de allerede i 1991 … ren Nebbiolo, som kan anvendt til deres første vin Barolo Ravera, som blev sendt på markedet i 1994. Men allerede i 1996 gik Elvio på pension, så siden har svigersønnen Valter Fissore stået for driften.

De 11 hektar vinmarker er fordelt på 4 marker, nemlig Cascina Nuova, Bricco Pernice, Ravera og så Vigna Elena … sidstnævnte opkaldt efter Valter og Nadia datter. I kan i øvrigt se familien på billedet ovenover.

Vinene fra Elvio Cogno har i de seneste år fået fremragende anmeldelser af bl.a. Wine Spectator, Parkers Wine Advocate, James Suckling, Antonio Galloni, Wine & Spirits Magazine, Gambero Rosse og mange flere.

Vores hjemlige Søren Frank giver huset 5 stjerner og beskriver Elvio Cogno som ny-traditionalist, hvis vine er produceret i den lyse og saftige stil iblandet Serralunga-maskulinitet.

Her smager vi husets første vin Barolo Ravera, blot i en nyere årgang 2013, som kommer fra husets 4,9 hektar store parcel på Ravera marken.

Vinen er lavet i rustfrie ståltanke med temperaturstyret gæring, en post maceration på 30 dage og er efter endt fermentering lagret 24 måneder i store 25-30 hektoliter slavonske egefade, hvorefter vinen hvilker 90 dage, flaskes og lagret yderligere 6 måneder.

Næsen er lettere aromatisk og har en lidt varm, meget indbydende aroma med mere sødme end de foregående, lidt vanilje, nødder, røg, eg, mynte eller mintpastiller og samtidig en lys, let og moden lækkerhed. Der er samtidig et svagt strejf af blomster.

Vinen har en virkelig smuk, flot og betagende elegance, virkelig god balance, blød og præcis. Der er lidt lakrids, tobak, kirsebær, ribs, en meget fast frugtsyre, meget lækker struktur … og hvor smager det altså bare supergodt. Vi kravler netop lige op på 6 tomler.

Forhandles af The Wine Company, hvor en flaske koster 499 kr.

Vinanmeldelse 6/7