2011 Castelli Martinozzi, Brunello di Montalcino, Toscana, Italien

2011 Castelli Martinozzi, Brunello di Montalcino, Toscana, ItalienNæst på Houlbergs Vinblog er 4 x Brunello di Montalcino og vi starter med en 2011’er af slagsen fra Castelli Martinozzi, der holder til den historiske gamle ejendom Villa di Santa Restituta omkring 10 kilometer sydvest for Montalcino.

Vinhuset drives af Castelli familien, som har drevet vingården igennem mange generationer og oprindelig hed Martinozzi. Det er Cesare Castelli, som ejer vingården, som han driver sammen med datteren Cristina, sin nevø Federico samt vinmageren Paolo Caciorgna.

Det er et oldgammelt vinhus, hvis bygninger stammer helt tilbage fra 1373 og endda omfatter et lille kapel, hvor de gamle forfædre blev begravet fra. Der er også et gammelt kornkammer, små stalde, en snedkerværksted, en smedje med bælge, en mølle samt et drivhus til citroner og brønde til regnvand.

Der er endda et specielt rum, hvor der i gamle dage blev avlet silkeorme til brug for vævning af stoffer og i 1700-tallet er der også opført et klokketårn i tilknytning til kapellet.

Så der har fra gamle dage været stor aktivitet på gården med forskellige aktiviteter, hvor produktionen af olivenolie har været det primære. Castelli Martinozzi har således også samlet 160 hektar jord, men heraf er kun 12 hektar vinmarker.

Men vinproduktionen har dog stolte traditioner og allerede tilbage i 1892 høstede familien med Cesare Francalanci Martinozzi i spidsen anerkendelse og priser for sine vine på udstilling i Siena.

Castelli Martinozzi laver alene 3 vine … en rosso samt Brunello di Montalcino, denne almindelige samt en Riserva. Så laver de lidt grappa og masser af olivenolie.

Vinen er elavet på 100% Sangiovese Grosso. Druerne håndplukkes og gæres på temperaturkontrollerede, rustfrie ståltanke, hvorefter vinen lagres minimum 36 måneder på delvis franske og slavonske egetræsfade. Efter aftapning på flaske hviler vinen yderligere minimum 4 måneder inden frigivelse til salg.

Næsen byder på solbær, mørke kirsebær, tør jord, masser af frisk træ, cigaræsker måske endda, en lettere balsamisk syre, lidt krydderurter, chokolade samt en lille smule mentol.

Smagen er meget ren, syrlig og vedkommende. Frugten er ikke mørk, men nærmere lidt mellemrøde bær, kirsebær med en blød modenhed og det smager sgu da meget godt.

Forhandles bl.a. af Vinslottet, hvor en flaske koster 299 kr.

Vinanmeldelse 5/7