2013 Cortonesi, Brunello di Montalcino Poggiarelli, Toscana, Italien

2013 Cortonesi, Brunello di Montalcino Poggiarelli, Toscana, ItalienMer’ Brunello. Denne gang har vi fat i producenten Cortonesi Montalcino, hvorfra vi smager deres Brunello di Montalcino Poggiarelli.

Cortonesi ligger et par kilometer nord for Montalcino by og drives af Marco Cortonesi og sønnen Tommaso. Marko startede i 1990 med at lave og sælge vine under navnet La Mannella, hvilket dog senere er ændre til familiens eget navn. Familien havde ellers boet i området siden anden verdenskrig, men siden 1970’erne blot solgt druerne fra vinmarkerne bulk til andre producenter og kooperativer.

Cortonesi navnet er vi jo stødt på tidligere her på bloggen, da jeg har smagt et par vine, bl.a. en totalt fremragende Brunello di Montalcino fra Andrea Cortonesi fra Voliero projektet på Azienda Agricola Uccelliera.

Om han er i familie med Marko ved jeg imidlertid ikke. Hvem ved, måske er Cortonesi lige så almindeligt som Jensen herhjemme?

Men Marko og familien på Cortonesi Montalcino har samlet 56 hektar jord, hvor en stor del er vinmaker. De har dog alene 8 hektar vinmarker til Brunello, bl.a. La Manella marken tæt ved vingården på nordsiden af Montalcino, hvor jordbunden består af kalksten, sand og ler.

Derudover laver Marko Cortonesi også denne Brunello fra marken Poggiarelli i den sydøstlige del af regionen, hvor jordbunden på denne mark er mere stenet og rig på mergel.

Selvom denne Brunello di Montalcino Poggiarelli lagres på en andel af tonneau, må stilen hos Cortonesi siges at være ret traditionel med lang maceration og efterfølgende lagring på store, brugte fade af slavonsk oprindelse.

Poggiarelli marken i den sydøstlige del af Montalcino ligger godt 420 meters højde. Vinificeret helt traditionelt, men – som nævnt – har denne vin lagret i franske 500 liters tonneaux i 24 måneder efterfulgt af 12 måneder på flaske inden frigivelse.

Og sikke da en dejlig Brunello næse … frugten er kirsebær, blåbær, brombær suppleret med lidt medicinskab, herlig italiensk syrlighed, læder, tør jord, sorte trøfler, sød pibetobak, mælkechokolade, blæk, lakrids, en smule eukalyptus, hvid peber, mineraler, the-blade samt lidt blomstermark. WOW.

Smagen er tør med fin lethed og styret flot af italiensk, stram syre, mineraler, jern, lidt peber, frisk lys frugt og salte elementer. Frugten virker lysere end i næsen, men alligevel tæt med syrligt bid. Og så er vinen samtidig blidt og flot afbalanceret. De franske fade er godt integreret og samlet står vinen virkelig skarp. Klart 5½ af de houlbergske fingre med pil op.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 549 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7