2016 Bodegas Portia, Portia Roble, Ribera del Duero, Spanien

2016 Bodegas Portia, Portia Roble, Ribera del Duero, SpanienDen første vin i den spanske Ribera del Duero smagning var denne Portia Roble fra vinhuset Bodegas Portia, der ligger i et ikonisk, moderne byggeri tæt ved byen Gumiel de Izán i Burgos distriktet.

Bodegas Portia er en del af den spanske vinkoncern Groupo Faustino, der også ejer Bodegas Campillo, Marqués de Victoria, Bodegas Valcarlos, Bodegas Victorianas, Condesa de Leganza og selvfølgelig Bodegas Faustino. Og det hele er startet med netop Faustino vinene, som jo også er kendte af de fleste mennesker.

Vinhuset er reelt startet i 1861 af Eleuterio Martinez Arzok, men det var Faustino Martínez Pérez , som i 1930 begyndte at sælge vin på flasker og i løbet af 1960’erne fik succes med sine Rioja vine under navnet Faustino.

I de efterfølgende år opkøbte Martínez familien yderligere vinmarker og opkøbte/startede også Bodegas Campillo samt Bodegas Marqués de Vitoria inden de i 1999 også udvidede deres aktiviteter til Ribera del Duero med købet af Condesa de Leganza og samlet laver de i dag vine fra både  Rioja, Ribera del Duero, Navarra og La Mancha.

I 2010 åbnede de så Bodegas Portia med det helt unikke og fascinerende byggeri … et ikonisk og topmoderne vineri, som er tegnet af den britiske arkitekt Sir Norman Foster.

Det er deres til dato mest ambitiøse projekt … et byggeri, som går ud over enhver fantasi med sine 3 ben ud til siderne, og det har kostet over 175 millioner kroner at bygge. Logoet på etiketten viser også vineriet … set oppefra.

Dertil har Bodegas Portia omkring 160 hektar vinmarker i områderne ​​Roa, Gumiel de Izán, Villanueva og Gumiel del Mercado. Men det er jo altså bare en lille del af de i alt 2.000 hektar vinmarker, som familien ejer i de forskellige vinområder … men primært Rioja. Bare i Rioja laver de årligt 9 millioner flasker vin.

Groupo Faustino drives i dag af 4. generation af Martínez familien og har skabt et stort vinhus, som sælger 60% af produktionen på de internationale markeder … samlet til 93 forskellige lande.

Her smager vi en Portia Roble, selvfølgelig også ren Tempranillo, vinificeret i rustfrie ståltanke og har lagret 4 måneder på franske egefade.

Næsen byder på lidt ristede noter, godt med eg faktisk, selvom den alene har været lagret 4 måneder på egefade, lidt kirsebær, men ellers lidt kantet i udtrykket.

Det gælder også smagsmæssigt, hvor vinen er syrlig, kantet, grøn med lidt kirsebær, men ellers hurtigt væk i munden. Der er ikke så stor kompleksitet eller intensitet, så det bliver bare lidt surt og stramt. Vinen endte da også dårligst af de smagte vine.

Forhandles bl.a. via Føtex, hvor en flaske tidligere kunne købes til 75 kr. ved køb af 2 flasker.

Vinanmeldelse 3,5/7