2010 Villa Matilde, Tenute di Altavilla Taurasi, Campanien, Italien

2010 Villa Matilde, Tenute di Altavilla Taurasi, Campanien, ItalienVinhuset Villa Matilde ligger ved den lille by Cellole omkring 60 kilometer nordvest for Napoli i Campanien og står bag næste vin Tenute di Altavilla Taurasi.

Villa Mathilde er grundlagt i 1960’erne af Francesco Paolo Avallone. Han var egentlig advokat, men havde en passion for gamle vine og historiske vine. Så derfor besluttede han – med lidt hjælp fra en gruppe venner – selv at starte en vingård og producere vine på nogle af de lokale, glemte druesorter. Og via hjælp fra nogle lokale bønder, så plantede han en håndfuld vinstokke … skud fra gamle sorter, der havde overlevet phylloxera angrebet i slutningen af 1800-tallet.

I dag er det hans børn Francesco Paolo, Maria Ida, og Salvatore Avallone, der har viderefører faderens projekt. Og Villa Matilde er blevet et større projekt med 3 ejendomme, nemlig San Castrese e Parco Nuovo med 70 hektar vinmarker, Tenute di Rocca dei Leoni med 30 hektar og endelig Tenutas di Altavilla med 25 hektar.

Denne Taurasi er fra husets Tenutas di Altavilla ejendom og er lavet på 100% Aglianico druer, som kommer fra markerne i Montemarano og Paternopoli. Efter høst afstilkes druerne og presses, hvorefter der sker en maceration på skindet i 20 dage og gæring ved 26 grader.

Derefter sker der malolaktisk gæring og vinen lagrer så 18 måneder i 35 hektoliter egefade efterfulgt af 12 måneder på flaske inden frigivelse.

I glasset udsender vinen en fin og kompleks duft med violer, blomster, skovbund og virker tør, balsamisk med en vis syrlighed i frugten, en næsten piemontisk strenghed i duften og samtidig en mørkere side, der er lidt flæsket, animalsk med yoghurt samt en omgang lakrids.

Smagsmæssigt kunne man måske forvente, at sådan en syditaliensk og mørk vin ville være gumpetung, men det er ingenlunde tilfældet, for den er utrolig behagelig, godt balanceret, tør med en fast syre og masser af tanniner, som virkelig sætter sig på tænderne. Den har et godt bid og en lang eftersmag.

Købt hos Winefamly, hvor en flaske koster 203,92 kr.

Vinanmeldelse 5/7