2014 Weingut J. Neus, Pares Spätburgunder GG, Rheinhessen, Tyskland

2014 Weingut J. Neus, Pares Spätburgunder GG, Rheinhessen, TysklandDet var et rent arsenal af forkælelse, som Jan diskede op med og næste vin var lige up my alley … Pares Spätburgunder Großes Gewächs fra Weingut J. Neus, der holder til i byen Ingelheim i Rheinhessen.

Weingut J. Neus er grundlagt i 1881 af Josef Neus og var berømt i det 19. århundrede for store vine på Spätburgunder. Josef Neus udviklede sin egen Pinot Noir klon – Neus-klonen – ved at observere og udvælge de bedste vinstokke i markerne, som han så avlede videre på. Disse gamle vinmarker med Neus klonen består i dag og er kronjuvelerne i vingårdens samling af fantastiske markbesiddelser.

Det er imidlertid ikke Neus familien, som ejer vingården i dag. I 2012 blev den købt af Christian Schmitz fra Mainz. Han har sat sig for at føre vingården tilbage til sin storhedstid og lave Tysklands bedste rødvine.

Og til at hjælpe sig har Christian hyret lederen Lewis Schmitt og vinmageren Julien Meissner. Sammen har de 12 hektar vinmarker, primært på de to Große Lage marker Pares og Horn.

Der dyrker de primært Spätburgunder, men også lidt St. Laurent og Frühburgunder samt en smule grønne druer som Riesling, Silvaner, Weißburgunder  og Chardonnay. Vingården er medlem af VDP, så vinene er opdelt helt klassisk i Gutswein, Ortswein samt Große Lage.

Her er det Weingut J. Neus’ Pares Spätburgunder Großes Gewächs, hvor druerne selvfølgelig kommer fra marken Pares, der har sit navn efter den lokale betegnelse for paradis. Marken ligger på Mainz bjerget ned for Nieder-Ingelheim og er samlet på 9 hektar, men Neus ejer dog ikke hele marken.

Vinen er lavet af de særlige Spätburgunder Neus kloner og lavet med håndkraft med traditionel maceration. Efter endt fermentering er vinen lagret 22 måneder på franske barriques. Großes Gewächs vinene får simpelthen lidt mere kærlighed.

I glasset er vinen herlig lys og transparent … men duftmæssigt dyb tusmørke med sød, fed og animalsk kostald med et par tjæreholdige jernbanesveller smidt ind. Det er brændte fade, et nøddet islæt, vanilje, kanel, gazebind, lidt mælkede aromaer, en syrlig og balsamisk nerve, tørrede krydderier samt lidt fennikel. Det er virkelig en kompleks aroma, som stritter lidt i mange retninger.

Smagen er også langt mere pebret og krydret, end jeg lige havde forventet. Det er tørt … meget tørt, men alligevel kommer Pinot Noir’ens lethed til udtryk i smagen og kombineres med masser af jern, lidt blod, stentøj og mineraler. Vild mineralsk dybde, vildt godt, men også en Spätburgunder, som ikke lige minder om de gængse.

Forhandles af Topvine.dk, hvor en flaske koster 365 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7