N.V. Fratelli Muratori, Villa Crespia Cisiolo Franciacorta Dosaggio Zero, Lombardiet, Italien

N.V. Fratelli Muratori, Villa Crespia Cisiolo Franciacorta Dosaggio Zero, Lombardiet, ItalienFranciacorta DOCG er en appellation for mousserende vine i Lombardiet … den lille vinregion, der ligger mellem Veneto og Piemonte og bl.a. netop er kendt for at producere nogle af de absolut bedste mousserende vine i Italien.

Og det er netop sådan en fætter, som vi har i glasset nu … den boblende lille lækkersag Villa Crespia Cisiolo Franciacorta Dosaggio Zero fra vinhuset Fratelli Muratori aka Azienda Agricola F.lli Muratori, der holder til lidt udenfor byen Adro omkring 5 kilometer syd for Iseosøen, som også er et yndet feriemål for danske turister.

Fratelli Muratori drives af Muratori familien, som gennem generationer har været vinbønder i området. I dag er det Bruno, Giuliano, Michela, Matteo og Marco, som I er på billedet ovenover, der driver vingården, som de kalder Villa Crespia.

Crespia refererer til det udtryk, som blev brugt om vin produceret i Franciacorta i den sene middelalder og som var nogle af første eksperimenter med mousserende vin.

Det var resultatet af en nøjagtig dosering af most, friske klaser og vand, som blev gæret sammen med den tidligere årgang af vine, for til sidst at have en frisk og ung mousserende vin.

På billedet nedenunder kan I se Fratelli Muratoris flotte vingård Villa Crespia, men derudover ejer familien Muratori også yderligere en vingård, nemlig Rubbia al Colle i Maremma i Tocana.

Fratelli Muratori har samlet 60 hektar vinmarker i Franciacorta fordelt på 23 forskellige parceller i 6 forskellige områder fra vingården og op til Iseosøen længere mod nord. På familiens gård i Maremma i Tocana har de yderligere 100 hektar vinmarker.

På Villa Crespia producerer Muratori omkring 9 forskellige mousserende vine, herunder altså denne Villa Crespia Cisiolo Franciacorta Dosaggio Zero, som er lavet på 100% Pinot Nero aka Pinot Noir fra marken Fornaci, der – som i Champagne – har en leret jord med masser af kalk.

Vinen er lavet med spontangæring ved kølig temperatur omkring 17 grader og 15% af vinen fermenteres på barriques, men resten gærer i store ståltanke. Derefter undergår vinen også malolaktisk gæring, mens lagring sker delvist på barriques, store egefade og i ståltanke sur lie op til et år.

Derefter tappes vinen på flaske og lagrer i kælderen for en langsommelig 2. gæring i 30 måneder, hvorefter der sker dégorgement uden tilsætning af dosage … heraf selvfølgelig også navnet Dosaggio Zero.

Og sikke da en herlig lille mousserende vin … er sgu blevet helt hooket på boblevand. Det er æbler, tropisk frugt, abrikos, kvæde, citrus, hasselnødder, løvstikke og hvide blomster. Cisiolo giver dig et ganske liflig brus i næsen på den helt rigtige måde.

Boblerne er sådan medium i intensitet og der er smag af noget ristet, af æbler, har en fin tørhed og ellers lidt sødkrydret. Der er en svag sødme, mens syren også sådan er medium og dermed ikke ultraskarp trods vinen er lavet uden tilsætning af dosage. Det giver en rund, varm og behagelig mousserende vin, som er et lækker alternativ til Champagne.

Forhandles af Andrup Vin, hvor en flaske koster 249,95 kr., mens prisen ved køb af 6 flasker er 199 kr.

Vinanmeldelse 5/7