2016 Weingut Georg Breuer, Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling, Rheingau, Tyskland

2016 Weingut Georg Breuer, Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling GG, Rheingau, TysklandDa jeg sidste år besøgte vinotheket hos Weingut Georg Breuer midt i Rüdesheim, så kunne vi ikke få lov af smage husets topvine, da de var totalt udsolgte. Heldigvis fik jeg så lov til at smage rigtig god vin fra Breuer ved det uofficielle mesterskab i tør Riesling med denne Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling … endda som første vin.

Weingut Georg Breuer hører efter sigende til blandt de bedste vinproducenter i Rheingau. Nogle påstår endda, at huset hører til blandt de 5 bedste producenter i Tyskland og netop hans bedste vine på Riesling er legendariske og serveres da også på flere af verdens bedste restaurationer.

Vinhuset er grundlagt helt tilbage i 1880 af familierne Scholl og Hillebrand. Dengang bestod det reelt blot af en vinbutik, som imidlertid i starten af 1900-tallet blev købt af Peter Breuer, den første vinmand i Breuer familien.

Det blev dog sønnen Georg Breuer, som kom til at ligge navn til vinhuset, selvom det reelt var Georgs to sønner Bernhard og Heinrich, som for alvor satte vinhuset på landkortet, bl.a. ved betydelige udvidelser af husets vinmarker, høje kvalitetsnormer og en international markedsføring, som specielt blev anført af Bernhard Breuer.

Bernhard & Heinrich Breuer overtog vinhuset fra deres far omkring 1980, og de stod bl.a. også for købet af marken Rauenthaler Nonnenberg samt andre topmarker i området.

I dag har Weingut Georg Breuer samlet 34 hektar vinmarker, svarende til 136 morgen. Morgen er en gammel måleenhed for det område, som en plov med én hest eller én okse kunne pløje på én morgen. Man sagde, at der gik omkring 4 x morgen til en hektar og det passer jo egentligt også spot on godt her.

Huset vinmarker ligger udelukkende i Rüdesheim og Rauenthal im Rheingau og de bedste marker er Rüdesheimer Berg Schlossberg på 3,5 hektar, Rüdesheimer Berg Rottland på 2,9 hektar, Rüdesheimer Berg Roseneck på 2,1 hektar og endelig Rauenthaler Nonnenberg på 5,6 hektar og som de er eneejer af.

Udbyttet på vinmarkerne ligger i gennemsnit på 45 hektoliter pr. hektar og på de bedste parceller er det helt nede på 15-25 hektoliter pr. hektar … altså langt mindre en de lovmæssige krav. De bedste vine kalder huset for deres spitzengewächse, da de ikke er medlem af VDP og derfor ikke må bruge betegnelsen Grosse Gewächse.

De primære druer er selvfølgelig Riesling, som dækker omkring 26,8 hektar af husets marker, mens Spätburgunder er plantet på omkring 3,8 hektar. De sidste sorter er Grauer Burgunder, Weißer Burgunder samt mere eksperimenterende druesorter Orleans og Heunisch.

I dag ligger driften af vingården hos 4. generation i form af Bernhard Breuers datter Theresa Breuer, idet Bernhard desværre døde i en tidlig alder i 2004. Datteren får dog hjælp fra onkel Heinrich, den ansatte betriebsleiter Hermann Schmoranz og vinmageren Markus Lundén.

Denne Spitzengewächse Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling er lavet med druer fra den nævnte mark, der ligger øverst i Rüdesheim med en undergrund bestående af skifer, ler og kvarts.

Siden 1980 har vinen haft en kunstneretiket, som hvert år lavet af en kendt kunstner. For denne årgang 2016 er etiketten laves af den lokale maler Michael Apitz … en kunstner, som er født i Eltville im Rheingau og kendt i hele området.

Han er egentlig tegneseriekunstner og tegneserietegner og står bl.a. bag en tegneserie med navnet Karl. Han har til Breuer malet et smukt motiv med et view fra Rüdesheim udover Rhinen og alle vinmarkerne.

Rüdesheimer Berg Schlossberg er med sin 70% stigning den stejleste vinmarker i Rheingau og Weingut Georg Breuer har altså en 3,5 hektar parcel på marken. Druerne er høstet med et ganske lille udbytte på 15 hektoliter pr. hektar og vinen er vinificeret helt klassisk og modnet på egefade. Der er 3,9 gram restsukker pr. liter.

Næsen luftig, slank med herlig meget petroleum, lidt støvet og kandiseret abrikos, æbler, mirabeller, grape, lidt varme, bivoks, flint, mineraler, blomster og virker lidt som en buttet teenager.

I munden er der en elegant vin med masser af citron … noget anderledes end duften, syrlighed med nyplukkede æbler, grønne og umodne æbler, en levende syre, grape bitterhed, salt, høj intensitet og lang finish, men mangler lidt sjæl og kompleksitet. Vi er dog på et flot højt niveau og samlet en drønlækker vin.

Importør er Barrique Vin, men denne vin er ikke fundet. I Tyskland koster en flaske omkring 59,99€, svarende til 447 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7