2014 Doyard-Mahé, Cuvée Empreinte Blanc de Blancs, Champagne, Frankrig

2014 Doyard-Mahé, Cuvée Empreinte Blanc de Blancs, Champagne, FrankrigAlle gode ting starter med champagne … i hvert fald startede vi vores vinaften med et glas af denne Cuvée Empreinte Blanc de Blancs fra det lille champagnehus Doyard-Mahé.

Doyard-Mahé er et nyt hus hos Jysk Vin og – som det måske fremgår på billedet ovenover – er det ikke et stort, flot og overdådigt château, men en lille familiedrevet vingård, som ligger i den velkendte premier cru landsby Vertus i det sydlige Côte des Blancs i Champagne-området i Frankrig.

Champagnehuset drives af Doyard familien, og blev grundlagt tilbage i 1927 af Maurice Doyard, som også i 1941 var med til at grundlægge CIVC … Le Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, som er den styrende organisation af champagne-producenter i Frankrig.

I dag er det 3. og 4. generation, som driver Doyard-Mahé, nemlig Philippe Doyard og hans smukke datter Carole. De har samlet 6 hektar vinmarker, hvor 90% er Chardonnay og de laver årligt 50.000 flasker champagne.

Denne Cuvée Empreinte Blanc de Blancs er også – som navnet siger – på 100% Chardonnay og husets basischampagne. Druerne kommer fra særdeles kalkholdige jorde ved Vertus, hvor der desuden findes kridt og fossile aflejringer, som stammer helt tilbage fra dengang, hvor Champagneregionen var havbund.

Vinen er lavet i temperaturstyrede rustfrie ståltanke, og selvom det ikke er en vintage champagne, så består denne primært af druer fra høsten i 2014. Vinen er flasket i 2015 og lagret på flaske i knap 2 år inden degorgering i november 2016.

I glasset er denne champagne let, blid med en lidt nøddet aroma tilsat blomster, kridt, kalk … en lille delikat og pirrende duft, som provokerer din næse. Der er en lille syrlig, bitter duft med citron, en smule karamel og lidt afbarkede grene.

I munden godt med bobler, sådan medium aggressiv på boblerne og bruser godt, lidt syrlige æbler, ribs, citron, frisk og fin stringent syre samt sten, mineraler og lidt salt. Meget omgængelig champagne, som de fleste vil kunne lide.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 289 kr., mens prisen er 259 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7 thumbthumbthumbthumbthumb