2016 Weingut Burggarten, Spätburgunder Classic, Ahr, Tyskland

2016 Weingut Burggarten, Spätburgunder Classic, Ahr, TysklandNøj … denne Spätburgunder Classic fra Weingut Burggarten smager godt. Himmelråbende godt. Så er det sagt. Og så er det endda en billig Gutswein.

Weingut Burggarten ligger i bydelen Heppingen af Bad Neuenahr-Ahrweiler i Ahr. Huset hører slet ikke – by far – til blandt de mest kendte vinhuse og søger man Weingut Burggarten på Google Map dukker de slet ikke op. WTF? Men det skal nok ændre sig, for kvaliteten af vinene fra Weingut Burggarten er skræmmende højt, hvilket omverdenen også er begyndt at fået øje på. Således har huset nu flere gange vundet den deutschen Rotweinpreis.

Weingut Burggarten eller Weingut und Weinquartier Burggarten drives af familien Schäfer og er grundlagt for knap 100 år siden, nemlig i 1920 af Peter-Josef Schäfer.

I dag er det dog 4. generation i form af Paul-Josef Schäfer, der driver vingården sammen med hustruen Gitta samt næste generation, sønnerne Paul-Michael, Heiko og Andreas.

Paul-Josef Schäfer har i høj grad sat sit præg på vinhuset, siden han overtog driften i starten af 1980’erne. Han startede med i 1985 at købe den store nuværende ejendom på adresse Landskroner Straße 61, der tidligere havde huset det lokale kooperativ Winzergenossenschaft Heppingen.

Selv var Weingut Burggarten dengang medlem af kooperativet Winzergenossenschaft Walporzheim, men hurtigt besluttede Schäfer at bryde med kooperativet og var endelig ude af det i 1990, hvorefter der kunne satses 100% på egenproduktionen, hvilket blev understøttet via opkøb af yderligere marker.

På det tidspunkt var vinproduktionen i Ahr i krise. Kooperativerne havde magten, men havde svært ved at sælge deres varer, og derfor styrtdykkede priserne på vinbøndernes druer. Der var kun én vej, hvis man ville leve af vinproduktion, nemlig at blive selvstændig og satse på kvalitet.

I dag har Weingut Burggarten 15 hektar vinmarker og de bedste marker er Neuenahrer Sonnenberg og Schieferlay, Ahrweiler Ursulinengarten, Walporzheimer Kräuterberg samt Heimersheimer Burggarten. Årsproduktionen ligger på omkring 120.000 flasker og 80% af vinen bliver købt direkte på vingården.

På markerne er Spätburgunder den primære drue, som samlet udgør omkring 70%. Derudover dyrker Schäfer også sorter som Cabernet Sauvignon, Domina, Dornfelder, Frühburgunder, Merlot, Portugieser, Regent og Zweigelt samt en smule Riesling og Grauburgunder.

Derudover ejer de faktisk også en lille 1,3 hektar stor mark i Mosel, hvor de selvfølgelig dyrker lidt Riesling. Det er en parcel på marken Goldtröpfchen ved Piesport.

I dag er det Paul-Josefs tre sønner der varetager alle opgaver på vingården. Heiko og Andreas er mest i marken og den tredje Paul-Michael Schäfer er gået hen og blevet en rigtig dygtig vinmager, dog fortsat med hjælp fra faderen.

Og det er ikk’ gået helt skidt, for i 2005 kunne familien investere 1 million euro i en stor indretning af et lille hotel på den store ejendom på Landskroner Straße … Weinquartier Burggarten, som mor Gitta står for driften af.

Hun udlejer 17 værelser med forskellige temaer … værelser med navne som Burgunder Domizil, Domina Kammer, Dornfelder Klause, Grauburgunder Gemach, Portugieser Stube, Weißburgunder Gelass og mange flere. Derudover passer hun også vinhusets store smagelokale – der Probierstube – med plads til 40 personer.

Weingut Burggarten har efterhånden fået et godt navn med deres vine og bl.a. vundet den Deutschen Rotweinpreis af tidsskriftet Vinum flere gange. Specielt husets Neuenahrer Sonnenberg Frühburgunder får ofte mange lovprisninger.

Vinhuset er ikke medlem ad VDP, men denne Spätburgunder Classic er dog en Gutswein, og dermed i den billigere end af sortimentet hos Schäfer. Druerne til vinen kommer selvfølgelig fra forskellige marker, men er – som alle husets Spätburgunder vine – modnet på træfade, men hvor lang tid fremgår dog ikke. Lad os i stedet bare smage på vinen.

Næsen er dyb og prustende lækker, animalsk kostald samt kølig, mørk kælder. Det er Spätburgunder på steroider, og selvom frugten måske nok er både jordbær, hindbær og en slat kirsebær, så er vinen dyb i frugtnoten og har samtidig lidt Kongen af Danmark bolsjer, blæk, urter og ristede fade. Uhmmm.

I munden lidt af samme lækre stil … dyb og intens i frugten med en koncentreret kraft, tørhed og nærhed. Virkelig frugtrig, saftig med blød frugtsødme, mandler, balanceret syre og det smager sgu bare godt … og så fra en simpel Gutswein. Jeg skal da vist ha’ smagt nogle af huset andre vine. Uha, det er godt og til prisen glimragende … 5½ fede tommelfingre med pil op.

Forhandles af Propperiet Vin Import, hvor en flaske koster 179 kr., men du får 28% rabat ved køb af 3 flasker, hvorved prisen så bliver 128,88 kr. Billigt … andet kan jeg ikk’ sige.

Vinanmeldelse 5,5/7