N.V. Claude Cazals, Carte Or Blanc de Blancs Grand Cru, Champagne, Frankrig

Og vi bobler sgu da bare videre med næste champagnehus, nemlig Claude Cazals og en Blanc de Blancs – ren Chardonnay med det smukke navn Carte Or … altså kort aka mark af guld.

Og champagnehuset har da også sine marker på guldkysten i Champagne. Champagnehuset Claude Cazals ligger nemlig i den legendariske Grand Cru by Le Mesnil-sur-Oger, hvor huset samlet har hele 9,5 hektar Grand Cru marker og udelukkende producerer champagner på Chardonnay. Den allerbedste mark er Le Cazals Clos, som er på 3,70 hektar og omkranset af gamle mure, der beskytter vinene mod vejrforholdene i Champagne.

Huset er grundlagt i 1897 af Ernest Cazals, som oprindelig var en bødker fra Hérault området, men drives i dag af 4. generation i form af datteren Delphine. Hun overtog driften i 1996, da hendes far Claude Cazals døde og de første år med hjælp fra moderen Michele, som dog nu er gået på pension.

Faderen Claude Cazals var – udover en dygtig vinmager – også lidt af en opfinder. Det var ham, som opfandt gyropaletten. Og hva’ fanden er en gyropalette, kan I med rette spørge? Det er såmænd en anordning, som i dag anvendes i produktionen af champagne.

Gyropaletten vender, ryster og drejer automatisk flaskerne … altså en automatisk remoulade, så flaskerne langsomt bliver klar til dégorgement. Claude tog allerede i 1968 patent på gyropaletten.

Huset ligger midt i Mesnil-sur-Oger i en ejendom, som hendes bedste Oliver Cazals købte i 1950 til sønnen – Delphines far – Claude. Den ejendom har siden faderens overtagelse været basis for produktionen af husets champagner.

Champagne Claude Cazals 9,5 hektar vinmarker giver basis for en produktion på omkring 100.000 flasker champagne hvert år. Og så er der endda et overskud af druer, som Delphine sælger videre til andre champagneproducenter som fx Bollinger, Roederer og Deutz.

Denne Carte Or Blanc de Blancs er lavet med druer fra 40 år gamle vinstokke og laves i 35.000 eksemplarer årligt … og er altså den vin, som fylder mest i produktionen hos Cazals.  Den er lavet i rustfrie ståltanke og har samlet lagret 4 år i kælderen i Mesnil-sur-Oger.

Duftmæssigt er vinen mere aromatisk end foregående vin og man fornemmer næsten mere fedme og fylde. Der er også både blomster,  citrus, halvbagt franskbrød og søde, eksotiske frugter, men på en god og delikat facon.

I munden er denne champagne og mere direkte og lettilgængelig, ikk’ så megen bitterhed, men okay lethed og friskhed med citron og lette pærer. Smager ganske godt.

Forhandles af Champaniac, hvor en flaske koster 249 kr.

Rating 4,5/7