2005 Massolino, Barolo Vigna Rionda Riserva, Piemonte, Italien

Sidste lørdags vinaften sluttede med manér … nemlig med denne Barolo Vigna Rionda Riserva fra Azienda Agricola Vigna Rionda di Massolino, der ligger lige i udkanten af Serralunga d’Alba i Piemonte.

Vinhuset er grundlagt i 1896, da Giovanni Massolino købte ejendom og lidt jord i Serralunga d’Alba, men det var nu sønnen Giuseppe, der sammen med søsteren Angela i 1934 byggede vineriet og udvidede vinhuset med køb af flere gode marker i området.

I dag ejes vinhuset dog af Giuseppes tre børn Giovanni, Camilla og Renato. De har udbygget vinhuset yderligere, bl.a. med købet af parceller på markerne Margheria, Parafada og Vigna Rionda.

Sidstnævnte – husets topmark – lykkes det faktisk alene at købe ved at bytte med en større mark. Denne mark har haft ry som en af Barolo’s bedste siden 1700 tallet.

Næste genereration i form af Franco og Roberto Massolino er dog også allerede inddraget i driften. Franco er uddannet ønolog, og har bidraget med en vis grad af modernisme til huset, blandt andet ved mere brug af barriques og har i det hele taget løftet Massolino op i supereliten.

Samlet har Azienda Agricola Vigna Rionda di Massolino – i daglig tale blot kaldet Massolino – omkring 16 hektar vinmarker vinmarker og de bedste er Parussi, Margheria, Parafada og Vigna Rionda. Husets vine er opdelt i 3 klasser, Classic vine, hvidvine og Cru vine.

Denne Barolo Vigna Rionda Riserva er selvfølgelig en af Cru vinene og som nævnt er Vigna Rionda marken husets bedste mark. Det betyder også, at denne Barolo Vigna Rionda Riserva uden tvivl er Massolinos mest berømte vin. 1997 årgangen scorede 97 point i Wine Spectator.

Vinen er lavet med maceration 25-30 dage og har derefter været lagret hele 6 år. Først er den lagret 3½ år på slovenske egefade og derefter lagrer vinen 2½ år på flaske inden frigivelse. Vinen er lavet første gang i 1982 og der laves årligt mellem 8.000 og 9.000 flasker af vinen.

Den dufter vildt godt … urtet, lakrids, flæsk, mejeri, råt kød, kul, ældre – men lyse – bær, hindbær, kirsebær, balsamisk i næsen og derudover med et dybt animalsk element, kul, læder, lette trøfler og tobak.

Trods alderen er vinen herlig syrlig i munden … også langt mere end forventet. Der er lidt blæk, godt med lakrids, godt med tanniner, syre … en syre, der er godt pågående, ribs, hindbær. Denne Barolo lider på ingen måder af alderen, for den er virkelig godt syrlig.

Forhandles herhjemme bl.a. af Vinens Verden, hvor en flaske koster 899 kr. men 649 kr. ved køb af 2 flasker.

Rating 6/7