2012 Domaine Vacheron, Belle-Dame Sancerre Rouge, Loire, Frankrig

WTF … rød Sancerre på Pinot Noir! Det er vist første gang i lang tid, selvom der det seneste år ellers har været mange blogindlæg om de røde Cabernet Franc vine fra Loire. Denne Belle-Dame Sancerre Rouge kommer fra vinhuset Domaine Vacheron, som holder til i en kælder i den centrale del af byen Sancerre.

Vinhuset drives af de to fætre Jean-Dominique og Jean-Laurent Vacheron, som arvede vingården, der har været i familiens eje gennem generationer. Både Jean-Dominique og Jean-Laurent er uddannede vinmagere udenfor Sancerre, idet Jean-Dominique er udlært i Châteauneuf-du-Pape, mens Jean-Laurent fået sin viniøse opdragelse hos Aubert de Villaine ved Domaine de la Romanee-Conti.

Domaine Vacheron har i dag 46 hektar vinmarker beliggende tæt omkring Sancerre og de bedste marker er Les Romains og Belle Dame. Alle markerne er domineret af en undergrund med flint, ler og sandsten.

Og de to fætre har sørget for, at alle markerne er omlagt til biodynamisk produktionen, certificeret tilbage i 2005 og deres mål er at lave vin som i Bourgogne. Derfor er fætrenes fokus også lagt på Pinot Noir druen, som virkelig trives i den stenrige undergrund.

Denne Belle-Dame Sancerre Rouge er også – som nævnt indledningsvis – en ren Pinot Noir vin, hvor druerne kommer fra 50 år gamle vinstokke på den fremragende Belle Dame vinmark.

Druerne er høstet med håndkraft, der sker alene gæring på det naturlige gær, ingen svovl før gæring, ingen filtrering og minimalt tilsat svovl ved flaskning. Maceration i 30 dage efterfulgt af 12 måneder på barriques og derefter yderligere 12 måneder på store 2.500 liters egefade.

Duftmæssigt er denne vin sgu ganske vild i udtrykket … tonsvis af grafit,  blæk, masser af rabarber, rabarbergrød, hindbær, jordbær, blomster, måske endda lavendel, ganske aromatisk med urter, syrlige mejeriprodukter, eucalyptus, eg, fad og en kasse skolekridt.

Og det smager lige så godt, som det dufter … syrligt, skarpt og samtidig ganske aromatisk. Det går således igen i både duften og i smagen. Der er lethed, syrlighed, hvid peber samt nogle stenede og jernholdige elementer, en mineralitet, renhed og præcision, som ellers er svær at finde. Far er meget glad.

Forhandles af Theis Vine, hvor en flaske koster 498,75 kr., mens den ved køb af 12 flasker koster 375 kr.

Rating 6/7