2006 Ben Glaetzer, Amon-Ra Shiraz, Barossa Valley, Australien

2006 Ben Glaetzer, Amon-Ra Shiraz, Barossa Valley, AustralienNæste vin havde jeg medbragt for at lave en lille battle imod Velvet Glove, og det er en vin, som jeg tidligere har smagt … dog ikke i ædruelig tilstand, hvorfor jeg havde glædet mig til at smage vinen igen. Det er den berømte Amon-Ra fra australske Ben Glaetzer.

Ben Glaetzer blev bogstavelig talt født til at være vinmager. Hans far er Colin Glaetzer, Barossa Valleys ”grand old man”. Når Bens legekammerater omdelte aviser eller slog græsplænen for at få deres lommepenge, gik den unge Glaetzer til hånde i faderens vingård. I en alder af 14 år kunne han reelt arbejde som fuldbefaren vinmager, selvom han ifølge de australske myndigheder ikke måtte smage på vinen, før han fyldte 18 år.

Ben Glaetzer er den australier, som har scoret flest anmeldelser over 95 point i Robert Parkers vinmagasin, The Wine Advocate. Opskriften på hans succes er ganske simpel; Høst et begrænset udbytte fra exceptionelt gamle vinstokke (op til 120 år), som vokser på de bedste marker. Ved at vinificere vinene meget nænsomt, bevarer Ben vinenes elegance og friskhed, også selvom de er kolossalt koncentrerede.

Ben er involveret i tre vinprojekter: Han er medejer af Heartland Winery, som fremstiller ”value-for-money” vine på druer fra forskellige distrikter i South Australia. Han er også medejer af Mitolo Wines, hvor han laver ufattelig intense vine på druer fra McLaren Vale og Barossa Valley. Sidst men ikke mindst leder han Glaetzer Winery, hvor han fremelsker en række vine, der regnes for referencepunkter i Barossa Valley.

Amon-Ra er Ben Glaetzers topvin, og tillige en af verdens bedste Syrah/Shiraz-vine. Vinen laves på druer fra det eksklusive Ebenezer-distrikt i Barossa Valley, og er lagret 15 måneder på 100% nye fade af fransk og amerikansk eg.  Mine noter fra aftenen siger; igen en vin sort som kul. Duften er meget udpræget engelsk lakrids, sød tobak og generelt sødme, der er blåbær og solbær og det hele er meget intens.

Smagen er kæmpestor, og en ordentlig mundfuld af sødme, mørke overmodne bær … en meget ren smag af frugt. Der er også peber, vanilje, lidt eg og igen er smagen meget cremet og fløjlsblød. Eksplosiv, ren rå power, men pakket ind med elegance og struktur. Flot vin, som Parker i øvrigt også tidligere har giver 97+ point.

Købt i Randers Vinhus, og prisen i dag ligger omkring 699 kr.

Vinanmeldelse 6/7  

Skriv et svar