2011 Calyptra, Pinot Noir Grand Reserve, Cachapoal, Chile

2011 Calyptra, Pinot Noir Grand Reserve, Cachapoal, ChileCachapoal dalen i Chile ligger i den nordlige del af Rapel regionen … lige mellem de mere kendte områder Maipo og Colchagua, men samtidig en del højere, nemlig omkring 1.000 meters højde og med floden Cachapoal løbende midt igennem området. I det område finder vi Calyptra Viñedos Y Bodega, som står bag denne spændende Pinot Noir Grand Reserve.

Helt præcis ligger Calyptra Viñedos Y Bodega midt mellem byerne Machali og Coya. Vinhuset er grundlagt i 1989, da den kendte chilenske plastikkirurg Dr. José Luis Zarhi købte ejendommen Santa Cruz de Coya som et privat feriested.

Til ejendommen hørte hele 60 hektar jord og den gode kirurg fandt ud af, at der for 60 år siden havde været vinproduktion på gården. Da doktormanden havde stor entrepreneurship, så besluttede han sig for, at gården igen skulle producere vin.

Han gik derfor i gang med at udskifte pæretræer med vinstokke … i starten lidt Chardonnay, men senere også mange andre druesorter. I dag dyrker han således Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Ud af ejendommens samlede 60 hektar er 37 hektar i dag vinmarker.

I dag er det Francois Massoc, der også er partner og vinmager hos Clos des Fous, som laver vinene på Calyptra. Markerne dyrkes efter økologiske principper, og den høje beliggenhed, kombineret med mager jord og stor solintensitet giver intense vine med moden frugt, flot balanceret af en lækker kølighed og frisk syre.

Der laves 11 forskellige vine på Calyptra, 4 basisvine, 5 i Grand Reserve serien og 2 Premium vine kaldt Inédito og Zahir. Denne Pinot Noir Grand Reserve er husets eneste vin på Pinot Noir. Vinen er lavet i store rustfrie ståltanke, men har efterfølgende lagret på franske barriques … men hvor lang tid kan jeg ikke se.

I glasset afslører vinen ikke, at det er Pinot Noir, for den megen sol har smittet af på farven, så er noget mørkere end hos dens europæiske slægtninge. Næsen er dog ret fantastisk i denne vin … bare på en helt anden måde. Der er stald, mejeri, velhængt og røget kød. Derudover er der en speciel syrlig note, måske ovre i lidt kaktuspiller, violer og eucalyptus, men frugten er meget kirsebærbaseret med tydelige noter af vanilje.

Smagen er rund, fyldig og næsten cremet med lidt modne kirsebær, næsten overmodne, jord, kalk, peber. De oversøiske Pinot Noir vine kan nogle gange mangle syre, men det er ikke tilfældet her, selvom der måske godt kunne være mere syre. Syren er dog bestemt til stede og der er også tanniner, som markere sig nænsomt. Rigtig charmerende vin … som jeg slet ikke kunne gætte.

Købt hos Bichel Vine, hvor prisen er 229,75 kr.

Rating 5,5/7 

Skriv et svar