2013 Weingut Markus Molitor, Riesling Alte Reben Saar Trocken, Mosel, Tyskland

2013 Weingut Markus Molitor, Riesling Alte Reben Saar Trocken, Mosel, TysklandLige en vinøs update fra weekenden, som bød på besøg hos buddy Gert mit frau … og det er altid lig med god vin. Vi startede med én af vinene fra sommerens besøg i Mosel, nemlig denne Riesling Alte Reben Saar Trocken fra Weingut Markus Molitor.

Weingut Markus Molitor holder til i en imponerende flot ejendom, som  kaldes Haus Klosterberg. Den ligger udenfor Wehlen ved Zeltingen – ikke langt fra Bernkastel-Kues og altså på Kues siden.

Markus Molitor er 8. generation af Molitor på vingården i Mosel. Han overtog driften af familieejendommen i 1984 – i en alder af blot 20 år – og de stolte traditioner med produktion af Riesling vine fra Mosel. Ved overtagelsen var gården alene på 7,5 hektar, hvilket frem til i dag er udvidet til 38 hektar, hvoraf 95% er beplantet med Riesling.

Ved Mosel floden har Molitor parceller på 15 forskellige marker, nemlig Brauneberger Klostergarten, Brauneberger Mandelgraben, Bernkasteler Graben, Bernkasteler Badstube, Bernkasteler Lay, Graacher Himmelreich, Erdener Treppchen, Ürziger Würzgarten, Zeltinger Schlossberg, Zeltinger Himmelreich, Zeltinger Sonnenuhr, Graacher Domprobst, Wehlener Sonnenuhr og Wehlener Klosterberg.

Alle druer høstes i hånden og der udvises den største respekt for naturlig omgang med vinen hele vejen gennem processen. Alle vine gæres med naturligt gær og varer nogle gange til næstkommende sommer. De fleste vine lagres på en kombination af ståltank og egetræsfade for at frembringe mest mulig kompleksitet.

Selve ejendommen hedder som nævnt Haus Klosterberg, og stammer oprindeligt fra 1800-tallet. Ejendommen er i 2009 og 2012 blevet restaureret, så den i dag fremstår med den tidligere tiders storhed. Det nye vinotek på ejendommen er også et arkitektonisk højdepunkt i Mosel, og har bl.a. vundet prisen “Architekturpreis Wein 2013″.

Denne Riesling Alte Reben Saar Trocken kommer ikke fra området omkring Bernkastel-Kues, men fra en parcel på marken Saarburger Rausch, som ligger ved Saar floden – en biflod til Mosel – omkring 40-45 kilometer sydvest for Bernkastel-Kues. Saar løber sammen med Mosel flosen ved byen Konz. Da vinene således kommer fra skråninger ved Saar, så har vinen selvfølgelig også betegnelsen Alte Reben Saar Trocken … en tør vin på gamle stokke fra Saar.

Normalvis laves vinen af druer fra flere forskellige vinmarker ved Saar floden, hvor Molitor siden 2001 har købt flere marker, bl.a. denne Saarburger Rausch, Niedermenniger Herrenberg længere mod nord og Ockfener Bockstein, som vel nærmest ligger mellem de to første. I 2013 årgangen er vinen dog udelukkende lavet med druer fra Saarburger Rausch.

Saarburger Rausch marken er samlet 12 hektar stor, en 30-60% stejl mark, hvor andre producenter som fx Weingut Dr. Wagner og
Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken også har parceller. Det er en Erste Lage mark og vinstokkene er der 50-60 år gamle, selvom man egentlig godt må kalde vinen for Alte Reben blot stokkene er over 25 år. Jorden på marken er præget af den lidt røde skifer.

Vinen er lavet i store egetræsfade med spontangæring og der er i denne årgang 2013 alene lavet 3.000 flasker af vinen.

Og hvor er det bare god Riesling. I glasset er der godt med farve … nærmest pisgul … pardon my french. Næsen er ganske aromatisk, dyb og intens med hyld, kvæde, mango, honningmelon … meget modne frugter, sødme, lidt nødder, våd vaskeklud, svag grape og godt med mineraler. Virker moden, fyldig og aromatisk. En næse, som man kan blive helt høj af.

Smagen er – hold nu kæft – præget af sødme, meget cremet … nærmest som en Großes Gewächs. Samtidig er der helt klart mineralsk islæt, syre, bitterhed fra grape. Syren er blød, men klar og fast. Det er virkelig god Riesling, og virker moden, selvom vinen fortsat er ung og fx uden petroleum i næsen. Kan med fordel gennem nogle år … virkelig høj kvalitet.

Gert havde købt vinen på vingården til 16,90€ … hvilket svarer til 126 kr. Fuck, det er billigt.

Rating 6/7 

Skriv et svar