2011 Familia Zuccardi, Tito Zuccardi, Mendoza, Argentina

2011 Familia Zuccardi, Tito Zuccardi, Mendoza, ArgentinaTito Zuccardi er navnet på denne vin, som kommer fra det argentinske vinhus Familia Zuccardi, som holder til i Maipú provinsen, lidt øst for Mendoza by. Der driver de foruden vinhuset også restauranten Casa del Visitante.

Vinhuset er grundlagt i 1963 af ingeniøren Alberto Zuccardi, som allerede før 1950 kom til Mendoza. I starten af 1960’erne begyndte han at plante nogle vinstokke og eksperimentere med et system for kunstvanding. Det var et system, som han selv havde opfundet baseret på metoder, som ellers kun bruges i Californien.

Egentlig var det slet ikke meningen, at Alberto Zuccardi ville lave vin. Han ville bare afprøve afvandingssystemet i praksis, og til det formål anlagde han en mindre vinmark. Forsøget var meget vellykket, og samtidig blev han grebet af vindyrkning, at det blev startskuddet for vingården.

I dag drives vingården af 3. generation i form af Sebastián Zuccardi, som dog får hjælp af faderen José Alberto, mens broderen Miguel står for gårdens produktion af olivenolie, ligesom søsteren Julia har ansvaret for restauranten. Med andre ord et rigtigt familieforetagende.

Men det er et pænt stort familieforetagende, for Familia Zuccardi har i dag ikke mindre end 837 hektar vinmarker, fordelt med 37 hektar på La Consulta, 55 hektar på Vista Flores og 90 hektar på Altamira … i Valle de Uco. Derudover 475 hektar i Santa Rosa og endelig 180 hektar i Maipú. 35% af vinmarkerne drives økologisk.

I september 2015 blev winemaker Sebastián Zuccardi for anden gang kåret til “Winemaker of the Year” i Gaucho Annual Winemaker Awards i London. Wine Enthusiast har nomineret Familia Zuccardi til New World Winery 2015 og Decanter har udråbt José Alberto og Sebastián Zuccardi som værende blandt de fem mest indflydelsesrige personligheder i argentinsk vin.

Zuccardi laver vine under 3 brands, nemlig Zuccardi, Santa Julia og Malamado. Under Zuccardi brandet er vinene delt op i serier, bl.a. Serie A, Q, specialiteter samt Icon vine. Denne Tito Zuccardi hører til husets iconvine. Vinen er lavet på 68% Malbec, 17% Cabernet Sauvignon og 15% Ancellotta, som alle kommer fra La Consulta vinmarken i Uco Valley.

Ancellotta druen skal vi vist lige se nærmere på, da jeg vist ikke tidligere er stødt på denne drue. Det er en italiensk drue, som mest bruges til at give farve og blødhed. Druen udgør normalt 15 % af indholdet i Lambrusco i Emilia Romagna. Den findes også i den sydvestlige del af Emilia Romagnan i provinserne Forlì-Cesena og Ravenna, hvor det er en af de sorter, der kan være blandet med Sangiovese til at producere de røde Colli di Faenza DOC.

Derudover findes druen enkelte andre steder i Italien … og derudover også i Schweiz, Brasilien … ja og nu altså også i Argentina.

Vinifikationen af druerne sker separat og gæringen starter ved spontangæring med de naturligt forekommende gærceller og finder sted i cementtanke med en efterfølgende maceration over 30 dage. Vinen lagrer på 1-3 år gamle franske fade inden den endelige blanding.

I næsen er her blåbær, enebær, blommer, sødme, vanilje … lidt Amarone-fed i næsen. Smagsmæssigt stor tørhed, stærk engelsk lakrids, saltlakrids, blæk og kul. Tanninerne er meget markante og det virker som om, at der er frygtelig meget eg i smagen … sådan meget aggressiv i smagen og slutter med nogle krydrede elementer. Det er sgu ikke lige mig.

Købt hos Jysk Vin, hvor prisen er 239 kr.

Rating 4/7  

Skriv et svar