2007 Michel Lafarge, Volnay Vendanges Sélectionnées, Bourgogne, Frankrig

2007 Michel Lafarge, Volnay Vendanges Sélectionnées, Bourgogne, FrankrigMichel Lafarge er én af de gamle mænd i Bourgogne. Han fyldte sidste år 86 år og har produceret ikke mindre end 65 årgange på sin vingård i Volnay, og en af disse årgange er 2007 … og dermed også denne Volnay Vendanges Sélectionnées.

Vinhuset er grundlagt af Michels tip-tipoldefar tilbage i 1800-tallet og deres vinkælder stammer endda tilbage fra 1300-tallet. Michel Lafarge overtog driften efter hans far i 1949 og har siden gjort vinhuset ganske berømt.

Michel har altid drevet domænet fuldstændig gammeldags uden brug af pesticider, kemikalier, sprøjtegifte eller andet. De var de første vinbønder i Bourgogne til at bruge økologisk gødning. Siden 1995 har vinhuset endda været drevet biodynamisk, hvilket blev certificeret i 2000.

I kælderen arbejder man generelt med en meget lav andel nye fade og der omstikkes relativt sjældent, hvilket kan gøre vinene en smule rustikke i deres ungdom. I dag er der dog flere og flere topproducenter i Bourgogne, som benytter sig af netop denne metode, da det står klart, at man således får vine som ældes med en utrolig ynde og optimalt bevaret elegant frugt.

Siden 1978 har sønnen Frédéric også taget del i driften og har siden 2011 stået for produktionen, dog fortsat med hjælp fra den gamle. Og næste generation er også allerede klar i kulissen, idet Michels barnebarn Clothilde også er interesseret i vin og at hjælpe til på vingården.

Domaine Michel Lafarge har samlet 12 hektar vinmarker i Bourgogne, ligeligt fordelt mellem Premier Cru marker, Villages og almindelige regionale marker. Denne Volnay Vendages Selectionées er ikke en Premier Cru, men en blading af druer fra hans bedste vinmarker. Hans topvine regnes for at være Volnay 1er Cru Clos des Chenes,  Volnay 1er Cru Mitans og Beaune 1er Cru Aigrots.

Volnay Vendanges Sélectionnées kommer fra vinstokke, som er mellem 40-80 år gamle, og er lavet med kølig gæring og udelukkende brug af druernes naturlige gær. Ved lagringen bruges der kun 15% ny eg og lagringen er normalt 18 måneder.

I næsen virkelig grønne noter, hindbær, ribs, tranebær, rå champignon og østershatte … men ellers ganske neutral. I munden utrolig syrlig, grøn med mineraler, sten, skifer … men ellers fuldstændig lukket og uden kompleksitet, charme eller den mindske animalske noter. Bare sådan med stramme tanniner, grøn og syrlig.

Selvom den kommer fra bedste skuffe … så er det lige dét, som den gør … skuffer. Havde sat næsen op efter en oplevelse i stil med 2005’eren Beaune 1. Cru Les Avaux fra Mongeard-Mugneret tidligere på ugen. Men her er vi desværre lysår fra. Og sikke en forskel på Bourgogne. Ikke at den smager dårligt … bestemt ikke … men blot ganske ordinær, lukket og syrlig.

Hvem medbragte vinen: Ulrik

Købt hos Bichel Vine, hvor prisen var 410 kr. Det er den langtfra værd.

Rating 3/7  

2 tanker om “2007 Michel Lafarge, Volnay Vendanges Sélectionnées, Bourgogne, Frankrig”

 1. Hmmmm, nok et eksempel på “når Bourogne skuffer”.
  Må dog lige ile min yndlingsregion til undsætning og sige, at det måske ville være at spænde forventningsbuen lidt højt og håbe på samme oplevelse som den, du hentyder til.
  Dels var der dér tale om en 1er cru, dels var det fra kongeårgangen 05, hvor 07 vel nærmest er det modsatte.
  Og i Bourgogne betyder årgangen alt….
  Når der er sagt, så er 400 kr plus en anseelig sum. Og givet vis helt ude i hampen. Kommune 07 burde også kunne skaffes billigere fra den årgang.
  Hilsen Lars

 2. Hej Lars … tak for dine kommentarer … meget relevante.
  Du har jo absolut ret i, at det vil være forkert at sammenligne de to vine, men forskellen bør i mit univers ikke være SÅ stor, trods vinen ikke er 1er Cru eller fra bedste årgang. Jeg havde da håbet (og forventet), at vinen – qua en god producent, mange lovprisninger af huset fra utallige vineksperter og en pris på 410 danske spir – kunne ha’ leveret blot antydning af kompleksitet, sjæl eller måske endda bare skygge af nogle af de dyder, som ellers gør Bourgogne så eftertragtet.
  Jeg er selv vild med Bourgogne, når det virkelig spiller … eller blot halv-spiller ;o) Desværre er det ofte voldsomt dyrt, men sådan er det jo. Måske er det også derfor, at jeg ofte drikker tysk Spätburgunder, der som regel leverer mere nydelse pr. betalt krone. Men det er jo en helt anden sag.
  Bedste hilsner fra Ulrik

Skriv et svar