2006 Scagliola, Barbera d’Asti Frem, Piemonte, Italien

2006 Scagliola, Barbera d’Asti Frem, Piemonte, ItalienFandt en lidt ældre flaske Barbera d’Asti Frem fra Società Agricola Azienda Agricola Scagliola ude i min faders hus ifb. med en oprydning. Den har helt sikkert ikke været opbevaret efter forskrifterne … nærmere tværtimod, men derfor skulle den da lige prøves.

Det er ellers en ganske fremragende vin, som jeg sidst har smagt i en årgang 2012. Denne er 6 år ældre, nemlig årgang 2006. Han … altså min fader … har sikkert fået den i gave fra mig engang.

Vinhuset Società Agricola Azienda Agricola Scagliola ligger i den lille by Calosso i det sydlige Piemonte ved bakkerne i Monferrato tæt ved Langhe, smukt placeret på toppen af San Siro. Her har familien Scagliola har produceret vin i 4 generationer.

Vingården er grundlagt i 1939 af Camillo Scagliola, som blev født i 1889. Han giftede sig med Palmina Ferro, og de fik 5 børn. Desværre Camillo gik bort i en ung alder, så det blev sønnen Giovanni Scagliola, som hurtigt måtte videreføre arven efter faderen. Derefter gik driften videre til Giovannis sønner Mario og Maggiorino Scagliola.

I dag drives stedet fortsat af Mario og Maggiorino Scagliola, men sammen med 4. generation, nemlig Maggiorinos søn Giovanni og datter Silvia. Mario har selv to døtre, men de er fortsat unge, men regner også med at skal hjælpe i driften.

Familien har har skabt et mønsterbrug i denne smukke egn. Ejendommen ligger i 400 meters højde. Denne placering er med til at give vinene den flotte syrestruktur, som er nødvendig for at lave klassevine.

Jordbunden er let sandet og med kalksten, og dyrkes med omtanke og efter naturlige principper, hvorfor der kun opnås et lavt udbytte per hektar. Der dyrkes vin på 35 hektar, primært Moscato og Barbera, men også Dolcetto, Cortese, Chardonnay, Grignolino, Monferrato Rosso, Brachetto og Pinot Noir. Scagliola også kendt for at lave en af distriktets bedste Moscato d’Asti.

Høsten finder sted i oktober, vinen er selvfølgelig lavet på 100% Barbera, og vinen har lagret på franske egetræsfade (barriques) i cirka tolv måneder. Der laves årligt 40.000 flasker af denne vin.

I næsen er vinen ganske rustik, men alderen trykker sgu voldsomt. Det ses også i glasset, hvor kanten er let brun. Der er blæk, tør jord, et lidt støvet udtryk over vinen, men også lidt portvin og rosiner, som leder tankerne hen på noget dårlig Amarone. Smagen er dog fortsat frisk med frugt, kirsebær, ribs, morbær, grønne og let bitre noter … har bestemt stadig sit italienske ophav i live med tørhed, syre og bid.

Forhandles hos Jysk Vin, hvor seneste årgang 2013 koster 135 kr. ved 1 flaske og 84,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 4/7 

Skriv et svar