2009 Amiot-Servelle, Chambolle-Musigny Les Charmes Premier Cru, Bourgogne, Frankrig

2009 Amiot-Servelle, Chambolle-Musigny Les Charmes Premier Cru, Bourgogne, FrankrigEndnu en Chambolle-Musigny Premier Cru fra marken Les Charmes … tænkte, at det kunne være sjovt at smage to vine fra samme mark … forskellige producenter og forskellige årgange. Denne her er fra én af de store kultproducenter, nemlig Domaine Amiot-Servelle.

Vinhuset ligger på Rue Basse midt i Chambolle-Musigny og er grundlagt tilbage i 1920, hvor Clément Tachot begyndte at dyrke nogle vinstokke udenfor byen.

I 1950 blev vingården overtaget af datteren Cécile samt svigersønnen Jean Servelle, og de begyndte en mere målrettet produktion og stiftede vinhuset Domaine Servelle-Tachot.

Jean og Céciles datter Elisabeth Servelle blev forelsket i én af de unge vinmagere, som arbejde på Domaine Servelle-Tachot. Han hed Christian Amiot og var i 1980 kommet for at uddanne sig hos Jean og Cécile, da det var planen af han skulle overtage driften hos sin far Pierre Amiot, som også var vinproducent i den nærliggende landsby Morey-Saint-Denis.

Men i stedet blev han gift med Elisabeth og parret overtog i 1989 driften efter Elisabeths forældre. Sammen driver de nu Domaine Amiot-Servelle med omkring 7 hektar i Chambolle-Musigny. Siden 2010 har de dog også overtaget omkring 1 hektar vinmarker fra Christian Amiots familie, bl.a. et par Grand Cru parceller, nemlig Clos Saint-Denis samt Charmes-Chambertin.

Deres bedste marker er i Chambolle-Musigny Premier Cru markerne Les Feusselottes, Les Plantes, Les Charmes, Derrière-la-Grange og den legendariske Les Amoureuses. Derudover er det Grand Cru markerne Charmes-Chambertin og Clos Saint-Denis. De har siden 2003 valgt at fremstille alle appellationernes vine efter biodynamiske principper, og har siden 2008 været certificeret økologiske.

Parret har 3 børn, Prune, Violette og Antoine. Antoine er elev på Dijon Business School, Violette studerer musik og er samtidig musikkører i slagtøjsinstrumenter på det lokale musikakademi mens Prune – som den eneste af børnene – har valgt den vinøse vej med uddannelse til ønolog i 2004. Prune har efter uddannelse på forskellige vingårde i Frankrig nu sluttet sig til forældrene i produktionen på Domaine Amiot-Servelle.

Druerne til denne vin kommer selvsagt fra Premier Cru marken Les Charmes … og i Amiot-Servelles tilfælde fra 3 parceller på marken, bl.a. et stykke  ved Feusselottes i centrum af marken. Vinen har været lagret 18 måneder på barriqes … heraf 30% nye fade.

I glasset lys transparent … den fine, delikate og gennemsigtige teglfarve. Næsen har en fin og syrlig animalsk note med mynte, engelsk lakrids, lakridskonfekt, lyserøde bær … knap modne, ribs, hindbær, røg … godt med syre og virker meget ung … nærmest som en ungmø på første date.

I munden er det lethed og direkte, spændstig frugt … syren er direkte, pågående og alligevel let. Og hold da op for en lang eftersmag med meget stramme – men elegante – tanniner, som bare sidder i hele svælget. Det er fint, elegant, ufiltreret og alligevel med en vis tyngde, som gør det en meget komplet vin … bare i en meget ung udgave.

Hvem medbragte vinen: Ulrik

Købt hos Theis Vine, hvor prisen for seneste årgang 2013 er 999,95 kr. Jeg købte mit eksemplar for en del år siden en primeur, og da var den lidt billigere, vistnok 599,95 kr.

Rating 6/7 

Skriv et svar