2012 Schubert Wines, Pinot Noir Block B, Wairarapa, New Zealand

Byggemødet første rødvin … rettelse; byggemødet første udenlandske rødvin blev denne Pinot Noir Block B fra vinhuset Schubert Wines, som ligger lidt nord for Martinborough i Wairarapa provinsen i den sydlige del af Nordøen på New Zealand. Nord – Syd – så fik vi vist den sat på plads.

Det er heller ikke langt fra selve Wairarapa søen. Lige dér har det tyske par Kai Schubert og Marion Deimling slået sig ned. De er begge ønologer fra det anerkendte tyske Geisenheim Universitet for vinavl & ønologi, og har tidligere arbejdet for Erni Loosen hos Vinhuset Dr. Loosen i Bernkastel.

De havde dog en drøm at selv at lave vin … og gerne i et land udenfor Tyskland. Efter rejser igennem Oregon og Californien i USA, Australien og dele af Europa, så kom de endelig til Martinborough i New Zealand, og dér fandt Kai og Marion, hvad de havde ledt efter … et ideelt sted for deres sande lidenskab … Pinot Noir.

I foråret 1998 købte de derfor en lille etableret vingård og 40 hektar bar jord, og startede med at tilplante 14 hektar med forskellige kloner af Pinot Noir.

Vinstokkene er primært tilplantet på to vinmarker, The Home Block, som ligger tæt på gården ved Martinborough, Wairarapa samt The Marion’s Vineyard – selvfølgelig opkaldt efter fruen i huset – beliggende ved East Taratahi, Wairarapa. Klimaet i området kalder de selv cool-climate, da det minder meget om de køligste vinområder i Europa.

Filosofien er meget klar. Kun sunde vinstokke kan give perfekte druer, og kun perfekte druer af højeste kvalitet kan give fremragende vine. Derfor har de overordentlig meget fokus på plejen af planter og jord, selvfølgelig efter økologiske principper.

Druerne til denne vin … Pinot Noir Block B kommer fra Block B – en lille del af Marions Vineyard, hvor der er plantet 5 forskellige kloner af Dijon Pinot Noir, nemlig klonerne 115, 667, 777, 114 og 113. Alle druer plukkes i hånden.

Efter plukning og den første sortering i vinmarken bliver druerne transporteret til Schuberts vineri, hvor de sorteres en ekstra gang og helt afstilkes med undtagelse af de hele drueklaser, der indgår i presningen. Ved hjælp af en kran bliver druerne meget forsigtigt anbragt i temperaturkontrollerede ståltanke, hvor en kold maceration finder sted.

Gæringen starter efterfølgende og hele processen tager 4-6 uger. I løbet af denne proces foretages af og til en meget nænsom omrøring. Når processen er tilendebragt, flyttes den unge vin og drueskallerne forsigtigt til vinpressen uden brug af pumpe, men udelukkende ved håndkraft i spande. Der udføres en let presning, og den unge vin overføres derefter til lagring på franske egefade – 45% nye – i 18 måneder.

Og i glasset også en lysere vin … ikke så lys som nogle af dens europæiske søstre, men en tand mørkere. Underligt udtryk i øvrigt … en tand mørkere, som om tænder er mørke. Nå, men i næsen helt klare Pinot Noir noter, lidt stald … både heste og køer, hindbær, skovbær, vilde jordbær, eg, lidt nelliker, mineraler og en smule krydderier.

I munden er vinen grøn, syrlig … det er hindbær, ribs … faktisk godt med syrlighed, og derudover lidt krydderier. Elegant, men måske knap så let og elegant, som de vinene fra det land, som Kai Schubert og Marion Deimling forlod … der große Vater-land. Men det er en ganske okay Pinot Noir uden jeg svinger mig helt op.

Købt hos Jysk Vin, pris 289 kr.

Rating 4,5/7  

Skriv et svar