2009 Bodegas Luna Beberide, Art, Bierzo, Spanien

Paul havde også valgt en spanioler som hans anden vin … og en charmerende én af slagsen, nemlig vinen med det kunstneriske navn Art fra vinhuset Bodegas Luna Beberide … eller Bodegas y Viñedos Luna Beberide, som det rettelig hedder. Det ligger ved byen Cacabelos i det nordvestlige Spanien i vinområdet Bierzo.

Vingården er grundlagt i 1987 af Luna familien og drives i dag af 2. generation i form af Alejandro Luna, som overtog det daglige ansvar for familiens vingård i 2001 efter at have afsluttet en uddannelse som jurist. For Alejandro er den grundlæggende filosofi, at folk skal kunne lide hans vine. Hvorfor er ikke så vigtigt for ham – det være sig såvel frugt som mineralitet. Det essentielle er og bliver, at folk nyder hans vin.

Bodegas y Viñedos Luna Beberide ejer over 80 hektar vinmarker fordelt langs Cacabelos og Villafranca del Bierzo. Markerne er placeret i 450 til 900 meters højde på sydligt orienterede skråninger med en jordbund af ler og skifer. Vinstokkenes alder går fra 20 til 70 år.

Alle stokke beskæres kraftigt om vinteren og drueklaserne tyndes ud i vækstperioden for at holde høstudbyttet nede på 25-30 hl. pr. hektar. Man er meget fokuseret på bæredygtigheden i den naturlige fauna, så pesticider i markerne er bandlyst.

Vingården fremstiller vine på de lokale druer Mencia og Gadello – plantet på vinmarkerne på Bierzos sydvendte skråninger. Godt 5 hektar af deres vinmarker anvendes til eksperimenter med andre druesorter for at se, hvordan de tilpasser sig Bierzos klima – bl.a. Riesling, Cabernet Franc, Pinot Noir, Macabeo, Albariño and Sauvignon Blanc.

På Bodegas y Viñedos Luna Beberide laves der i alt 8 vine, nemlig de 4 hvidvine Godello LB, La Renacuaja, LB Gewurztraminer og Viña Aralia samt de røde vine Finca La Cuesta, Mencía LB, Paixar og topvinen Art.

Art er netop lavet på druen Mencia. Mencia findes fortrinsvis i den nordvestlige del af Spanien, mest er almindelig i provinsen León og er specielt velegnet til de skiferholdige jorder i Bierzo. Den er også en vigtig drue i regioner som Valdeorras, Monterrei og Ribeira Sacra.

Mencia er en drue med tyk skin og giver nogle violet-blå druer. Man mente indtil for få år siden, at den var relateret til Cabernet Franc. Moderne DNA-test på Universidad Politécnica de Madrid har dog modbevist denne teori, men har afdækket, at Mencia i virkeligheden er genetisk identisk med Jaen druen fra Portugal. Den kendes også under navne som Fernao Pires Tinta, Giao, Loureiro Tinto, Mencin, Negra, Negro, Mencia Roble, Tinto Mencia og Tinto Mollar.

Nå, men Art er altså på 100% Mencia. Alle druer håndplukkes i små kurve og håndsorteres endnu engang inden presning. Gæringen starter med de naturligt forekommende gærstammer og foregår i temperaturkontrollerede ståltanke. Efter endt gæring lagrer vinen på franske fade i 18 måneder, hvorefter den tappes ufiltreret. Der produceres årligt 12.500 flasker af vinen. Parker har givet denne årgang 94 point.

Og duftmæssigt er vi ovre i mørkerøde kirsebær, blæk, kølighed, tobak, røg, svag vanilje, grøn peber og lidt krydderier. I munden er der lidt peber, jern, sten og krydderurter, men blød, varm, fyldig og skøn vin. Glad for, at jeg har 3 flasker liggende i mit køleskab.

Hvem medbragte vinen: Paul

Forhandles ved Jysk Vin, hvor introprisen er 149 kr. ved køb af 6 flasker. Ellers er prisen 289 kr.

Rating 5/7  

Skriv et svar