2009 Bodegas Alto Moncayo, Alto Moncayo Garnacha, Campo de Borja, Spanien

Næste vin har fået de magiske 100 Parker point … og fra Alto Moncayo i D.O. Campo de Borja i Aragon. Aragon lyder måske som noget fra Ringenes Herre, men Aragon er også en region i Spanien.

I Aragon finder vi Zaragoza provinen og her finder vi også appellationen D.O. Campo de Borja. Appellation ligger syd for appellationerne D.O. Navarra og D.O. Rioja og ligger for foden af Moncayo-bjergene.

D.O. Campo de Borja blev dannet i 1980 og det er et tørt, råt og lettere kuperet område med stenholdig jord. Vinmarkerne er placeret mellem 350 og 700 meter over havets overflade og der falder typisk 50-450 mm nedbør årligt. Det er et rigtigt Garnacha område, hvor de bedste vine dog ofte laves på Tempranillo og Cabernet Sauvignon.

Området regnes ikke rigtigt for noget i vinmæssig sammenhæng, men ét vinhus skiller sig ud i mængden, nemlig Bodegas Alto Moncayo. Dette vinhus er anerkendt og respekteret som én af Spaniens absolut bedste producenter og er helt uden tvivl det bedste hus i D.O. Campo de Borja.

Og det er netop en vin fra dette spændende vinhus, som jeg har med til vores lille vinaften. Imidlertid ikke hvilken som helst vin, men husets Alto Moncayo Garnacha, som har fået de magiske 100 point af Robert Parker i årgang 2007 og 2009 … og sindssygt høje point i øvrige årgange. Og jeg har netop vinen med i årgang 2009 … 100 point. Lad os se, om den også er så fandens god.

Alto Moncayo er intet mindre end en “outstanding” producer hos Robert Parker, hvilket er højeste kategori og dermed Parkers definition på “truly world-class”. Parker vurderer, at dette hus er stærkt underkendt.

Bodegas Alto Moncayo er grundlagt i 2001 som et joint venture mellem Jorge Ordoñez, Dan Phillips, Chris Ringland og Jose Miguel San Martin fra kooperativet Bodegas Borsao i Campo de Borja. Et ganske interessant firkløver … lad os se nærmere på dem:

Jorge Ordoñez
Jorge Ordoñez er én af de største, mest betydende importører af spanske vine i USA. Han er manden bag Grupo Jorge Ordoñez, som ejer en lang række vinhuse i Spanien, bl.a. Bodegas Avancia i D.O. Valdeorra, Bodegas Breca i D.O. Calatayud, Jorge Ordóñez & Co.

Med marker i både D.O. Málaga og D. O. Sierras de Málaga, Bodegas La Caña i D.O. Rias Baixas, Bodegas Ordoñez og Bodegas Avante med marker i Montsant, Rueda, Toro og Ribera del Duero, Bodegas Venta Morales i D.O. La Mancha, Bodegas Volver i D.O. La Mancha … og så denne Bodegas Alto Moncayo i D.O. Campo de Borja.

Derudover har han været én af forkæmperne for spansk vin, bl.a. var Jorge én af de første til at investere i store kølehuse til opbevaring af vine for at sikre kvaliteten af de eksporterede spanske vine.

Dan Philips
Dan Philips er en betydende amerikansk importør af specielt australske kvalitetsvine. Dan Philips satsede i 1997 alle sine sparepenge på en container fyldt med australske topvine fra forskellige producenter og dette i en tid hvor der absolut ingen interesse var for disse top Shiraz bomber på det amerikanske marked, eller nogle andre steder for den sags skyld.

Men Dan Philips troede fuldt og fast på sit projekt, men arbejdede dog altid ud fra det princip, køb kun vine hjem til videresalg som han selv ville drikke, i tilfælde af at de ikke solgte.

Dan Philips vinmæssige karriere startede før dette hvor var han vinhandler hos et mellemstort Californisk vinfirma, hvor han i løbet af 2 år slog alle salgsrekorder i virksomheden. Alt hvad han selv kunne lide solgte han som var det vand til tørstige strandede mennesker i Sahara ørkenen. Dette gjorde ham særdeles kendt og eftertragtet blandt såvel producenter som større importører, men valgte altså at satse alle spareskillingerne og starte selv.

I dag er Dan Philips stifter & ejer af The Grateful Palate, et importfirma i USA som satser stort på distributionen af Australske vine. Hertil ejer han the Bacon of the Month Club, R Wines i USA og er medejer af R Wines Australia samt 2 spanske vingårde, Bodegas El Nido og selvfølgelig Bodegas Alto Moncayo.

Dan er også manden som med sin Bacon Club har den største distribution af kvalitetsbacon i USA til private forbrugere. Dan Phillips startede allerede som arbejdsdreng i en vinbutik som 13-årig og har siden brugt hele sit liv på god mad & god vin. Som han selv udtaler, så har han ædt og drukket som et svin hele sit liv, men han har nydt hver en mundfuld.

Chris Ringland
Chris Ringland er blandt verdens dygtigste vinmagere og arbejder i dag for 35-40 vingårde i verden som konsulent og er chef vinmager for alle R Wines vinene. Hertil er han vinmager for Alto Moncayo & Bodegas El Nido i Spanien m.fl. Chris Ringland er født på New Zealand af danske forældre, der sidst i 1930’erne udvandrede fra Fyn, men er i dag bosiddende i Australien, hvor han også bistår andre vinhuse som vinkonsulent.

Jeg har tidligere nævnt ham her på bloggen, nemlig i forbindelse med hans hjælp hos Greenock Creek i Barossa.

Chris Ringland mødte Dan Philips i 1997, hvor Dan er på sin første tur til Australien for at fylde sin første container vin. De 2 fandt hurtigt ud af deres evner til at spotte Shiraz druer med imponerende potentiale og herfra voksede venskabet sig til et forretningsmæssigt eventyr for deres fælles passion, som i 2005 første til den fælles virksomhed, R Wines Australia.

Chris Ringlands største bedrift var dog, da han i 1993 serverede hans Three Rivers Shiraz for Robert Parker. ”My God, this smells like a pristine example of 1947 Cheval Blanc”. Samtlige årgang har siden den dag modtaget 99-100 point og vinen kendes i dag som Chris Ringland Shiraz. Robert Parker har flere gange udtalt, ”This is arguably the greatest Shiraz made in Australia”

Chris Ringland og hans 3 winemakers hos R Wines rejser jævnligt hele Australien rundt, for hele tiden at finde de bedste druer til deres vine. Alt fra Riesling fra Western Australia, Pinot Noir fra Victoria, Shiraz fra McLaren Vale og Barossa, til deres evige jagt på det bedste Grenache til Chateau Chateau serien.

I dag er han også ansvarlig vinmager på Alto Moncayo

Jose Miguel San Martin 
Jose kan jeg ikke finde det store information omkring, men han må ha’ en tilknytning til kooperativet Bodegas Borsao, som formentlig har bidraget til Bodegas Alto Moncayo .

Kooperativet er grundlagt i 1958 som Cooperative de Borja, men er løbende vokset, bl.a. ved sammenlægningen med andre kooperativer i Pozuelo og Tabuenca. I 2001 stiftede man Bodegas Borsao S.A. og alle kooperativets 620 medlemmer blev aktionærer i det nye vinhus, som samlet ejer ikke mindre end 1.500 hektar jord. Samtidig blev kooperativet også medejer af Bodegas Alto Moncayo.

Nå, men tilbage til Bodegas Alto Moncayo.

Vinhuset ligger ved byen Bulbuente i Zaragoza og ejer omkring 62 hektar vinmarker med gamle Garnacha vinstokke på sydvendte bakker, fordelt omkring 3 byer i området. De yngste vinstokke er omkring 35 år og de ældste omkring 90 år gamle.

Der produceres udelukkende Garnacha vine på Bodegas Alto Moncayo, og produktionen er faktisk alene begrænset til tre vine, nemlig vinene Veraton, Alto Moncayo og Aquilon. Aquilon er topvinen … Veraton den billige … men det er imidlertid vinen i midten Alto Moncayo, som er løbet med alle priserne.

Vinen er som nævnt 100% Garnacha, og faktisk går der 500 gram druer til hver flaske vin. Og der er ikke mere end mellem 6 og 8 klasser pr. vinstok. Vinen laves i store åbne trækar, hvorefter den lagrer 19 måneder på nye egetræsfade inden den flaskes ufiltreret. Første årgang af vinen var 2002, og der laves årligt ca. 1.000 kasser af vinen.

Og I skal da heller ikke snydes for Parker vurdering af de forskellige årgange:

2002 Alto Moncayo Rating: 96
2003 Alto Moncayo Rating: 93
2004 Alto Moncayo Rating: 96
2005 Alto Moncayo Rating: 95+
2006 Alto Moncayo Rating: 97
2007 Alto Moncayo Rating: 100
2008 Alto Moncayo Rating: 92
2009 Alto Moncayo Rating: 100
2010 Alto Moncayo Rating: 92
2011 Alto Moncayo Rating: 95

Gastro har om 2009’eren sagt; Smagen er ohh…. slibrig og yppig på den gode måde, utrolig velstyret, rammet ind af syre og sund tannin. Samme blad sagde om én af de nyere årgange, vistnok 2011’eren; Alto Moncayo er til rock’n roll-drenge – og den er for billig. Og vinene fik i øvrigt topkarakter.

Nå, men lad os smage skidtet … som virkelig er ret fantastisk. Jeg er langtfra enig med den gode Parker i alle hans ratings … synes måske, at han foretrækker lidt for voluminøse vine, men hér har han sgu ramt spot on. I næsen er der mørk nat, flæsk, bacon, blæk, gammel kælder, mug … på de fede måde, mørke og sorte bær, enebær, lidt sødme, chokoladeagtige noter samt lidt vanilje. Intens som bare pokker … animalsk … fabelagtig næse.

Smagen er intens med blommer, kraft … let sødme … generelt god lethed i vinen trods de mørke nuancer. Trods den lette sødme er der tilstrækkelig med syre til at holde tingene på plads, og der er en massiv … massiv frugtrigdom. Tanninerne virker mørkere … hvis man kan sige det, men de bider på ingen måde, og efterlader dig med et indtryk af en vin i balance … intens, powerfuld, elegant og frugtrig. Flot, flot vin.

Hvem medbragte vinen: Ulrik

Tidligere udgaver af vinen har kostet 249 kr. hos Value Wine, men efter de høje Parker point er priserne gået sky-high … hvis du overhovedet kan skaffe vinen. Det er næsten umuligt, og billigste pris jeg har fundet på nettet er 300$ … eller omkring 1.650 kr. Jeg har fået min som gave … stor tak til Steen René … fandme god vin.

Vinanmeldelse 7/7  

Skriv et svar