2013 Conceito Vinhos, Bastardo, Douro, Portugal

Sikke en spændende vin … og det gælder både etikette, drue … og selve vinen. Det er vinen med det provokerende navn Bastardo fra vinhuset Conceito Vinhos, som ligger i den lille by Cedovim omkring 50 kilometer øst for Porto i vinområdet Duero. Og bare rolig … Barstardo er ikke umiddelbart et markedsføringstrick … men navnet på den drue, som vinen er lavet på.

Bastardo er oprindelig en fransk drue, som bl.a. også kendes i Frankrig under navnet Trousseau eller Trousseau Noir. Druen kommer fra den østlige del af Frankrig, primært i Jura og har vokset i små mængder flere steder i Europa. I dag findes druen mest i Portugal, hvor den nogle gange anvendes i portvine. For 100 år siden var druen en af de mest plantede druer i Douro, men findes i dag ikke mange steder.

I Portugal findes druen alene på 1.218 hektar … og i Frankrig på sølle 172 hektar. Herudover kan man støde på druen i Argentina, Australien og USA. Druen giver vine, som er meget blege i farven … ligner næsten rosé og har typisk en frisk og aromatisk næse med lyse kirsebærfrugter. Druen modner tidligt … allerede omkring juni, og den er meget sød, hvorfor den også er populær som spisedrue under den årlige festival i Sao Joao.

Og kært barn har mange navne. Bastardo eller Trousseau er også kendt som … er I klar? … Abrunhal, Bastardinha, Bastardinho, Bastardo Do Castello, Bastardo Dos Frados, Bolonio, Capbreton Rouge, Carnaz, Chauche Noir, Cruchenton Rouge, Donzelino De Castille, Graciosa, Gris De Salces, Gros Cabernet, Maria, Maria Adona, Maria Adorna, Maria Ardona, Maria Ordona, Maturana Tinta, Maturana Tinto, Maturano, Merenzano, Merenzao, Pardinho, Pecho, Pinot Gris De Rio Negro, Roibal, Sémillon Rouge, Tresseau, Triffault, Trousse, Trousseau Noir, Trousseau Gris, Troussot, Trusiaux, Trusseau, Trussiau, and Verdejo Tinto. Pyha !!!

Med denne vin er vi hos vinhuset Conceito Vinhos, som er en relativ ny producent. Vingården drives af den unge vinmager Rita Marques Ferreira, som har fået lov til at lave vine fra de marker, som tilhører hendes mor Carla Costa Ferriera. Markerne er fordelt på 4 parceller, alle beliggende i Teja-dalen, hvor klimaet er en smule køligere end i resten af Douro.

Det er markerne Quinta da Veiga på 20 hektar, Quinta do Chão Pereiro ligeledes på 20 hektar, Quinta do Cabido på 23 hektar og derudover har de også omkring 10 hektar vinmark på det højeste punkt i Teja-dalen, hvor de granitholdige jorder udelukkende bruges til produktion af hvidvine. Inden Rita Marques Ferreira overtog markerne og grundlagde Conceito Vinhos, så leverede man druerne til forskellige portvinsproducenter.

De ældste vinstokke på ejendommen er 80 år gamle og blandt husets perler er 2 hektar pre Phylloxera vinstokke, som leverer druer til nogle af husets hvidvine samt 5 hektar på Quinta da Veiga med Bastardo vinstokkene.

De første årgange fra Conceito Vinhos blev udgivet i 2005. Conceito betyder i øvrigt koncept … og med de anderledes vine og sjove etiketter, så har Rita ramt ganske plet med dette koncept.

Rita har inden overtagelsen af familieejendommen har Rita Marques Ferreira studeret ønologi på universitetet i Bordeaux med Denis Dubourdieu, har arbejdet på Niepoort i Douro, på Flagstone med Bruce Jack i Stellenbosch, Sydafrika og på Villa Maria i Marlborough, New Zealand.

Nu er Rita også i gang med nye projekter, bl.a. vil hun nu lave en Conceito Sauvignon Blanc med druer fra New Zealand og et Bordeaux blend fra druer i Stellenbosch samt en Alvarinho fra druer i Minho, Portugal. Med andre ord, en meget innovativ dame.

Lad os endelig kaste os over denne Bastardo, som rigtigt nok i glasset er meget lys, næsten transparent … utroligt tynd. Forveksling med Pinot Noir er oplagt … og den hoppede vi alle sammen vist på denne aften.

I næsen meget lyserøde bær, hindbær, jordbær, kirsebær sammen med lidt grønne noter. Meget tynd, sart og fin … og syren forsvinder efter lidt tid i glasset. Smagen er præget af frugtsødme, søde hindbær, jordbær, eg og lidt krydderier. Specielt smagen af jordbær er tydelig. Man fornemmer lidt frugtsukker … meget frugtrig, og det hele er let og elegant. Slutter af med et lidt grønt efterspil. Spændende vin.

Med medbragte vinen: Steffen

Købt hos Smalle Vine, pris 169 kr.

Rating 5/7    

Skriv et svar