2001 Bodegas Faustino, Faustino I Gran Reserva, Rioja, Spanien

Faustino … nærmest lidt et levn fra 1980’erne … eller dengang Rioja var højeste mode … eller hvad? Jeg har tidligere smagt vine fra huset og været både skuffet og glad. Flemming havde valgt denne 13 år gamle sag, som aftenens første røde vin, Faustino I Gran Reserva, husets absolutte topvin.

Og den er faktisk ganske fornuftig, selvom etiketten er “lidt for meget” og den matte flaske også lidt popsmart … som om, at vinen kom fra en meget gammel kælder. Man det er selvfølgelig også et ældre vinhus, etableret tilbage i 1861 af Eleuterio Martinez Arzok.

I starten var det primært bulk vin, som der blev solgt, men i 1930 blev vinhuset overtaget af Faustino Martinez Perez de Albeniz, og han begyndte at skrive Rioja på etiketten og sælge vinen på flasker.

I 1960 begyndte det store eksport eventyr for Faustino familien som lancerede Faustino I til VII som et brand og i dag sælges vinene i 47 lande og er blandt de absolut største Rioja huse. Bodegas Faustino var også ét af de første store spanske vinhuse, som blev kendt i Danmark.

Bodegas Faustino ligger i Oyon Álava, 5 km fra hovedbyen i Rioja Logronos, hvor vinhuset ejer ikke mindre end 650 hektar vinmarker, hvilket betyder at familien næsten er selvforsynende med druer fra egne marker. De egne marker sikrer kvaliteten forbliver på et højt niveau, hvor druerne bliver plukket på det mest optimale tidspunkt og druerne undgår en lang transport.

Faustinos vinmarker er placeret på højsletten i det nordlige Rioja Alavesa. På dette område findes gode klimatiske og geografiske betingelser for dyrkning af vin med korte vintre, mange skråninger i form af bakker og dale samt en placering på 400 til 600 meter over havets overflade.

Faustinos vinkældre er fyldt med over 30.000 egetræsfade, hvor hvert fad i gennemsnit rummer 225 liter vin. Egetræsfadene kommer fra Limoges skovene i Frankrig og Virginia i USA. Hvert år udskiftes 3.000 af de gamle fade med nye. Specielt egetræet fra Virginia er med til, at give Faustinos vine sin karakteristiske noter af fad, vanilje og vilde bær.

Det var anden generation af familien Faustino (1867-1957), som begyndte at portrættere Faustinos etiketter med forskellige ansigter. Der er imidlertid ingen sammenhæng mellem billederne og relationen til Faustino, ud over at det var Faustino Martinez kone, som udvalgte portrætterne med baggrund i, hvilke ophavsrettigheder som var ledige. Det første billede blev sat på Faustinos vine i 1930’erne.

Etiketten på Faustino I bærer et billede af den nederlandske købmand Nicolaes van Bambeeck, malet af landsmanden Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)  i 1641. Billedet er udstillet på kunstmuseet i Bruxelles. Rembrandt malede senere købmandens kone Agatha Bas, men de to portrætter blev på et tidspunkt skilt fra hinanden og maleriet af Agatha ejes i dag af den britiske dronning og hænger på Buckingham Palace.

Faustino er også kendt for sin talrække. Talrækken blev skabt med ambitionen om at lave kvaliteter fra 1 til 5, hvor 1 var den bedste kvalitet. Vinhuset fik imidlertid aldrig praktiseret ambitionen, hvorfor der kom huller i talrækken, som i dag går indeholder 1, 5 og 7.

I dag er det 4. generation af Faustino familien, som ejer og driver det store vinfirma Grupo Faustino, som udover Bodegas Faustino også omfatter en række andre vinhuse, nemlig Bodegas Campillo og Bodegas Marqués de Vitoria, ligeledes i Rioja samt Bodegas Valcarlos i Navarra, Bodegas Leganza i Mancha, Bodegas Portia i Ribera del Duero samt Bodegas Victorianas. Sammenlagt en stor historie.

Denne 2001 Faustino I Gran Reserva er lavet på 86% Tempranillo, 9% Graciano og 5% Mazuelo. Vinen indeholder 9% af den sjældne Graciano drue, hvis vinstokke kun udgør 0,2% af det samlede areal i Rioja, Spanien. Grunden til den lave beplantning skyldes at Graciano drue har et meget lavt udbytte. Graciano druen kompenserer det lave udbytte med en rig og moden smag med tydelige hint af egetræ.

Vinen er lagret 26 måneder på franske og amerikanske egertræsfade. Vinen har fået en række priser, bl.a. blev den i december 2013 valgt til Decanter’s Number One Wine of the Year. Udvalgt ud af mere end 3200 vine, der er blevet anbefalet af Decanters smageteam. Vinen er ikke kun den højeste scorende vin, men også bedømt som “Best Value Wine”, altså bedste køb til prisen.

Duftmæssigt er vinen ganske animalsk med grønne noter, brombær, vanilje og lidt eg. Smagen er også præget af grønne noter, syrlige kirsebær og lidt mørkere bær. Tanninerne er intense, og vinen nærmest klistrer til tænderne. Her også vanilje, lidt tobak, men samtidig også en fin lethed og ren frugt. Meget tiltalende vin, som jeg … ikke gættede og gav 4,5Thumbs Up.

Købt hos Supervin, pris 109,95 kr. ved køb af 6 flasker og 159,95 kr. ved køb af en enkelt.

Rating 4,5/7 

Skriv et svar