2011 Jeff Carrel, Puydeval Vin de Pays d’Oc, Languedoc-Roussillon, Frankrig

Hovedret … og hvorfor ikke fortsætte i Jeff Carrel sporet? God Value for Money, spændende vine, saft og kraft … så valget faldt på denne Puydeval Vin de Pays d’Oc fra Jeff Carrel.

Vinen er en Vin de Pays d’Oc … og Vin de Pays betyder jo en landvin, altså et niveau over bordvin “Vin de Table”. Vin de Pays d’Oc betyder, at landvinen kommer fra Languedoc-Roussillon.

Ifølge forordningen fra 15. oktober 1987 skal en vin med appellation ”Vin de Pays d’Oc” være produceret og vinificeret i en af følgende franske ”departementer”: Gard, Hérault, Pyrénées-Orientals og Aude og må udelukkende fremstilles af 31 udvalgte druesorter.

Den officelle autorisation til at bruge ”Appelation Vin de Pays d’Oc” til vinen bevilges kun efter en streng kontrol af certificerede komitéer.

Og meget passende er vi med denne vin netop i Aude, da druerne til denne Puydeval Vin de Pays d’Oc kommer fra nogle ubetydelige vinmarker nordøst for Carcasonne, som jo er hovedbyen i Aude. Carrel købte disse marker for nogle år tilbage. Vinmarkerne havde især nogle meget vinstokke med Cabernet Franc, så Carrel besluttede at bevare disse vinstokke og i stedet blot dyrke dem fuldt biodynamisk.

Og det er der kommet denne Puydeval Vin de Pays d’Oc ud af, lavet på 62% Cabernet Franc, 28% Syrah og 10% Merlot. Vinen er lagret 10 måneder på henholdsvis franske og amerikanske egefade. I 2011 er der lavet 76.000 flasker af vinen.

Og det er en vin, som har duperet vinkendere. Parker gav vinen 90 point i årgang 2010, mens andre vinskribenter også har skrevet rosende ord om vinen. Rhone Report har ligeledes givet vinen 90 point, mens Jydske Veskysten gav 5 stjerner og skrev; Ugens dyreste, men også klart ugens bedste køb. Her er masser af fadpræg i form af karamel, marcipan, chokolade, der spiller fint sammen med noterne af mørke bær. Servér til grillet kød.

Jeg læste bl.a. også denne beskrivelse af vinen; I don’t understand how he did it, but the winemaker has accomplished great things with a grape you don’t often find in the Languedoc Region. This wine bucks the trend for the region. Cabernet Franc is so atypical for the Vin de Pays d’Oc region. If you are regular reader of WOD you are probably aware of the fact that France is very strict about what grapes can grow where. Languedoc is one of the only “wild frontiers” in France. Anything goes here! Hats off to the cowboys and cowgirls who are taking big risks in the Languedoc!

Men én ting er, hvad andre mener … så her får i mine noter. I glasset en vin til den mørkere side, og duftmæssigt solbær, modne kirsebær, koncentrerede svesker, blæk, jord, jern, ganske rustik og landlig, og det kan vi bestemt godt lide. Der er også lakrids, lidt tobak, valnødder og en smule krydderier.

Smagen er blød, cremet, saftig … og selvom vinen kommer fra den sydlige, og meget solrige del af Frankrig, så er der også en fin kølighed over vinen. Der er godt med frugt på drengen, kirsebær, karamel, tanniner … og lidt kant og søde krydderier. Godt lavet vin.

Forhandles af Erik Sørensen Vin, pris 129,95 kr.

Rating 5/7 

Skriv et svar