2008 Gulfi, NeroSanlorè Nero d’Avola, Sicilien, Italien

Tidligere i år smagte jeg Gulfis NeroMaccarj Nero D’Avola, og i dag sidder jeg med det sicilianske vinhus’ NeroSanlorè Nero d’Avola’ … søstervinen til NeroMaccarj. Jeg har tidligere smagt begge vine ved siden af hinanden, nemlig til Jysk Vins store efterårssmagning sidste år, hvor vinmageren Salvo Foti selv var til stede og serverede husets vine.

Azienda Agricola Gulfi er grundlagt i 1996 af Vito Catania og det råder over 70 hektar jord i det østlige Sicilien. Husets mål er at bevare deres jord og således viderebringe, hvad deres forfædre efterlod dem, nemlig over 2000 års historie, kultur og hårdt arbejde, som de kan overdrage til deres børn.

Fra starten af har Vito Catania samarbejdet med vinmageren Salvo Foti, som virker som en stille og venlig mand, som laver nogle rigtig spændende vine. Deres vine kommer fra gamle vinstokke i de ældste og kendte distrikter i Pachino og Val di Noto: Maccari, Bufaleffi, Baroni og San Lorenzo. Alle deres vine er autentiske udtryk af det område, de stammer fra og lavet på den lokale drue Nero D’Avola.

For Azienda Agricola Gulfi er ligevægt i det omgivende økosystem essentiel, så økologiske/organiske dyrkningsprincipper er en selvfølge. Alle vinstokke er bundet op efter Alberello-metoden, hvor planten får facon som et lille træ. Det er den reneste essens af siciliansk vinfremstilling, idet det er den eneste form for dyrkningsmetode, der får planten til at integrere sig perfekt med det naturlige, ekstremt varme miljø, og som ikke behøver kemiske inputs eller vanding.

Denne NeroSanlorè Nero d’Avola er selvfølgelig lavet på 100% Nero d’Avola, endda af typen “Calavirisi”, og alle druerne kommer fra marken Vigna San Lorenzo på 2,5 hektar. Marken løber langs vejen med samme navn som marken, og vinstokkene er mere end 40 år gamle og giver ikke mere end 40 hkg. pr. hektar. Vinen er lavet med lang maceration og lagrer derefter 18 måneder på barriques og nogle måneder på flaske inden frigivelse.

Og hold da op en duft … her er sindssyg frugtintensitet, letsøde krydderier, brombær og kirsebær… måske specielt modne kirsebær, bolsjerne Kongen af Danmark, blomster og ganske organisk i næsen med let kostald, mentol og lidt grønne blade. Smagen har den samme sindssyge friske frugt … virkelig flot. Det suppleres med voldsomme tanniner … måske mere varme tanniner, for de bliver aldrig for meget, men sidder på gebisset i fin stil kombineret med elegance, syre, balance … og en laaaannnng frugtagtig eftersmag. Satan … det er godt.

Forhandles hos Jysk Vin, pris 275 kr.

Rating 6/7 

Skriv et svar