2011 Weingut Dr. Heger, Mimus Spätburgunder, Baden, Tyskland

2011 Weingut Dr. Heger, Mimus Spätburgunder, Baden, TysklandJa, jeg ved godt, at det ikke er fredag, men derfor kan man vel godt nyde et godt glas Spätburgunder? Og det er just præcis, hvad dette er … et godt glas Spätburgunder. Vi er nemlig hos Weingut Dr. Heger i Kasiserstuhl … nemlig i byen Ihringen i Baden området, og vinen er hans Mimus Spätburgunder.

Hegers vingård er grundlagt i 1935 af landdistriktlægen Dr. Max Heger. Hans passion for vin kom egentlig fra hans patienter, hvor mange var vinavlere, og da han samtidig lå i et vinmæssigt smørhul i Kaiserstuhl, den sydvestlige spids af Tyskland, så opkøbte han nogle af de bedste marker som Ihringer Winklerberg og Achkarrer Schlossberg.

Fra 1949 til slutningen af ​​firserne er det imidlertid Max’s søn Wolfgang Heger, også kaldt “mimus”, som driver vingården, men i 1981 overtages driften af den nuværende ejer, nemlig Wolfgangs søn Joachim Heger. Sammen med sin kone Silvia fortsætter Joachim Heger den strenge kvalitetsfilosofi, som hans far og farfar havde startet, men kombinerer det med moderne teknologi, en god portion entusiasme og urokkelig vilje til at producere kun de allerbedste vine.

For at kunne tilfredsstille den enorme efterspørgsel efter hans vine, grundlagde Joachim Heger i 1986 Weinhaus Joachim Heger, og han har løbende udviklet produktionen med tilkøb af nye marker, ligesom der købes druer fra andre højt kvalificerede, ambitiøse vinavlere i området. I 1997 tilkøbte Heger også vingården Fischer i nabobyen Nimburg-Bottingen. Heger har i alt omkring 21 hektar vinmarker, som primært består af Riesling, Grauburgunder, Weissburgunder, Silvaner, Spätburgunder, men også andre sorter som fx Muscat, Scheurebe og Gewürztraminer trives fint her.

Joachim Heger er netop af Gault Millau blevet tildelt titlen ” Winzer des Jahres 2013″, og chefredaktøren Joel Payne skriver om Joachim Heger; “Han har fra sin vingård i årtier produceret absolut top kvalitet indenfor de hvide vin fra de fantastiske marker Ihringer Winklerberg og Achkarrer Schlossberg. Nu er turen kommet til hans Pinot Noirs, som har nået eliten i Baden. Specielt er Hegers Pinot Noirs klassificeret som Grosses Gewächs særligt attraktive takket være deres enestående finesse og en perfekt afbalanceret struktur. I 1998 blev Joachim Heger udråbt som “Shooting Star of the Year” på grund af hans højt beundrede hvidvine, og nu er turen kommet til de røde vine”.

Druerne til denne Mimus Spätburgunder kommer netop fra den bedste mark Ihringer Winkler, som samtidig er én af de varmeste vinmarker i Tyskland. På grund af det stærkt reducerede udbytte, den særprægede terroir og det specielle mikroklima, så må denne vin sammenlignes med “Grand Cru” vine i Frankrig. Dr. Heger kategoriserer i hvert fald selv marken Ihringer Winkler som GG … Erste Lage eller Grosses Gewächs.

Og derudover er det alene de bedste druer fra de ældste vinstokke, som bliver brugt til denne vin.  Vinen lagrer 14 måneder på små franske egetræsfade, heraf omkring 50% nye fade. Vinen er – som den opmærksomme læser måske allerede har gættet – opkaldt efter Max’s søn Wolfgang Heger, som nemlig også blev kaldt “Mimus”. Hvad etiketten ellers forestiller, ja det skal jeg ikke gøre mig klog på.

Det vil jeg imidlertid forsøge mig omkring smagen af vinen. Men først duften, som er helt klassisk tysk Spätburgunder med sød hestestald … voldsomt indbydende, vilde kirsebær, mineralitet, nelliker, krydderier, trøfler, vanilje, regnvejr og en smule jordbær. Nam nam … man bliver i godt humør allerede inden første tår. Og smagen er tør, stram, stringent med en sød delikate rød frugt og godt med mineralitet. Hmmmm, det er altså godt, og associationer til Bourgogne kan bestemt ikke udelukkes. Elegant, fint og samtidig med stor intensitet. Tanniner er finmaskede og fløjlsbløde. Flot vin.

Fået i gave af vinbuddy Gert, som jeg nød vinen sammen med. Købt i Tyskland, hvor prisen typisk ligger omkring 24-26,50€ … eller ca. 200 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7 

Skriv et svar