2012 Scagliola, Barbera d’Asti Frem, Piemonte, Italien

2012 Scagliola, Barbera d’Asti Frem, Piemonte, ItalienTirsdagens vin blev denne lille, dejlig sag fra vinhuset Società Agricola Azienda Agricola Scagliola, som ligger i den lille by Calosso i det sydlige Piemonte ved bakkerne i Monferrato tæt ved Langhe, smukt placeret på toppen af San Siro. Her har familien Scagliola har produceret vin i 4 generationer.

Vingården er grundlagt i 1939 af Camillo Scagliola, som blev født i 1889. Han giftede sig med Palmina Ferro, og de fik 5 børn. Desværre Camillo gik bort i en ung alder, så det blev sønnen Giovanni Scagliola, som hurtigt måtte videreføre arven efter faderen. Derefter gik driften videre til Giovannis sønner Mario og Maggiorino Scagliola.

I dag drives stedet fortsat af Mario og Maggiorino Scagliola, men sammen med 4. generation, nemlig Maggiorinos søn Giovanni og datter Silvia. Mario har selv to døtre, men de er fortsat unge, men regner også med at skal hjælpe i driften.

Familien har har skabt et mønsterbrug i denne smukke egn. Ejendommen ligger i 400 meters højde. Denne placering er med til at give vinene den flotte syrestruktur, som er nødvendig for at lave klassevine.

Jordbunden er let sandet og med kalksten, og dyrkes med omtanke og efter naturlige principper, hvorfor der kun opnås et lavt udbytte per hektar. Der dyrkes vin på 35 hektar, primært Moscato og Barbera, men også Dolcetto, Cortese, Chardonnay, Grignolino, Monferrato Rosso, Brachetto og Pinot Noir. Scagliola også kendt for at lave en af distriktets bedste Moscato d’Asti.

Høsten finder sted i oktober, vinen er selvfølgelig lavet på 100% Barbera, og vinen har lagret på franske egetræsfade (barriques) i cirka tolv måneder. Der laves årligt 40.000 flasker af denne vin.

Duftmæssigt sådan lidt grafit, rosmarin, tør jord, støvet, lakrids og mørke bær. Der fornemmes godt med krop i vinen. Smagen er solbær, brombær og kirsebær i forening. Der er kraft og ynde, grønne noter, god syre rygrad … godt med frugt. Smager rigtigt, rigtigt godt og til prisen virkelig en fantastisk vin. Står og vakler mellem 4,5 og 5 Thumbs Up … storesøsteren Barbera d’Asti Sansi Superiore gav jeg 5 … det fortjener denne næsten også. Okay, lad os holde den på 4,5.

Købt hos Jysk Vin, pris 129 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7  

Skriv et svar