2020 Bernard Gripa, Saint-Joseph Blanc, Rhône, Frankrig

2020 Bernard Gripa, Saint-Joseph Blanc, Rhône, FrankrigJeg var forleden til en smagning af vinene fra det nordlige Rhône forestået af Bichel Vine og den første vin, som vi smagte var denne 2020 Saint-Joseph Blanc fra Bernard Gripa.

Vinhuset ligger i Mauves i Ardèche området nord for Valence … ja faktisk er Gripa nabo til Pierre Gonon, der blot ligger en smule længere nede af Avenue Ozier. Vinhuset er grundlagt i 1974 af Bernard Gripa og drives i dag fortsat af Bernard … men nu sammen med sønnen Fabrice.

Samlet har de 16 hektar vinmarker, som ligger på de stejle granit-skråninger i både Saint-Joseph og i Saint-Peray. De bedste marker er i Saint-Joseph Le Berceau og i Saint-Peray Les Figuiers og Le Pins.

Alt arbejde hos Fabrice og Bernard foregår manuelt, med organisk gødning og traitements raisonnées … også kaldet L’agriculture raisonnée, hvilket er en form for semi-økologisk drift, hvor sprøjtning begrænset i størst muligt omfang.

Bernard Gripa’s vine er da også hvert år optaget i Guide Hachette, som regel med stjerner og ofte med Coup de Ceurs. Og selve domainet har Coup de Ceur i vinguiden Gault Millau.

Denne hvide Saint-Joseph er lavet på 80% Marsanne og 20% Roussanne fra stokke med en gennemsnitsalder på 25 år. Modnet på en blanding af tanke og store, brugte fade.

I næsen er vinen smørfed … har en meget aromatisk duft med mandelmælk, fersken, kandiserede pærer, bivoks, safran, sandeltræ, honning, let karamel og lakridsrod.

Smagen er også bred og fed, meget smagfuld med en blød syre og alligevel en vis friskhed. Det er – som med duften – fede frugter som abrikos, pærer og noget hvid peber samt en lang, klingende eftersmag, så dermed 92 point.

Forhandles af Bichel Vine, hvor en flaske koster 295 kr.

Vinanmeldelse 5/7