2018 Casanova di Neri, Brunello di Montalcino, Toscana, Italien

2018 Casanova di Neri, Brunello di Montalcino, Toscana, ItalienEn af de producenter, som har fået ros for sin Brunello di Montalcino i årgang 2018  er Giacomo Neri fra vinhuset Casanova di Neri og endda med vinen med den hvide etiket, som netop var den 4. vin i testen af 2018 årgangen af Brunello.

Casanova di Neri Pietradonice er grundlagt i 1971 af Giovanni Neri. Han startede forsigtig med få marker, men har løbende udvidet med køb af yderligere marker, bl.a. er det markerne Fiesole, Poderuccio, Podernuovo, Le Cetine, Pietradonice, Cerretalto og Spereta.

I dag har ejendommen i alt 63 hektar vinmarker samt lidt olivenlunde og agerjord.

Den første vin fra vingården kom på markedet i 1978, nemlig husets Brunello. Men produktionen er siden udvidet med en Brunello Cerretalto i 1981, en Rosso di Montalcino i 1982, en Brunello Tenuta Nuova i 1993, en Rosso di Casanova di Neri og den hvide Bianco i 2011.

Med 63 ha vinmarker er Casanova di Neri et af de største familiebrug i Montalcino. Vinhuset har siden 1991 været ledet af Giovannis søn Giacomo Neri, som er en vinbonde med stor kærlighed for arbejdet i marken.

Hans sønner Gianlorenzo og Giovanni er imidlertid allerede kørt i stilling. De har begge allerede taget ønologisk uddannelse, så arvefølgen er helt på plads.

Casanova di Neri blev i 2007 kåret som verdens bedste Brunello producent af det velrenomerede Wine Spectator, og blev ligeledes nr. 1 på top 100 listen. Det er derfor ikke uden grund, at Casanova di Neri betragtes som én af de absolut bedste producenter fra Montalcino.

Giacomo Neri færdiggjorde for få år siden sit nye vineri, som er et fantastisk projekt der strækker sig 3 etager under jorden, men kan via tyngdekraften transportere vinene fra top til bund under produktionen.

Anlægget har været kostbart, men Giacomo har kæmpe succes med det. I løbet af ganske få år er Casanova di Neri blevet stjerneproducent i Gambero Rosso og har således 10 gange opnået 3 glas … noget kun få og de absolut bedste producenter formår.

Ligeledes er Casanova di Neri flere gange tildelt de magiske og næsten uopnåelige 100 point for deres vine – senest I 2006, 2007 og 2010 har Casanova di Neri fra forskellige internationale anmeldere modtaget 100 point og fantastiske ord med på vejen.

Denne 2018 Brunello di Montalcino med tilnavnet Etichetta Bianca er lavet på 100% Sangiovese. Jeg har før smagt vinen i årgang 2017 og været ganske imponeret. Mosten af de håndhøstede, afstilkede druer gæres temperaturstyret og spontant alene med druernes egne gærceller og en 25 dages maceration.

Efter endt fermentering er vinen lagret 42 måneder på store slavonske egetræsfade efterfulgt af 6 måneder på flaske før endelig
frigivelse.

Ja da … det er både violer, knuste blomster, roser, enebær, røg, et delikat anstrøg af fadlagringen … uha, hvor dufter det godt. Frugten er igen de sure og modne kirsebær, svesker, ribs, gran suppleret med mineraler. Der er skovbund, champignon, svampe, tobak, umami og sød lakrids … pirrer lige næsen alle de steder, hvor næsen skal stimuleres. Uha da … Houlberg er igen imponeret.

Hvor er det godt … ren zen og utrolig balanceret. Der er sure – men intense – kirsebær, hindbær, svesker og ribs, rå champignon, mandler og karamel med en stor modenhed, som virker så dragende. Vild vin og så imponerende … har blomster, lakrids, stramme, tørre tanniner, der dog er kontrollerede og fine. Sikke da en syre og sikke struktur … smukkeste Brunello di Montalcino. 97 point. Det vilde er faktisk, at denne slet ikke er husets topvin … de har faktisk et par Brunello’er, som ligger over denne … vildt!

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 499,95 kr., mens prisen er 449,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6,5/7