2021 Mille Vite, Langhe Nebbiolo, Piemonte, Italien

2021 Mille Vite, Langhe Nebbiolo, Piemonte, ItalienVi skal igen lige et smut ned til vores danske venner Ann og Michael Dupont i Piemonte, da jeg igen skal smage deres Langhe Nebbiolo, men nu i seneste frigivne årgang 2021.

Vinhuset og projektet Mille Vite har jeg jo skrevet om før, hvilket du kan læse mere i Houlberg smager vinene fra danskejede Mille Vite & Bisso i Piemonte.

Her ser vi udelukkende nærmere på denne Langhe Nebbiolo, hvor druerne er først afstilket og knust inden kold premaceration over 3 dage i rustfrie stålkar. Så er gæring sket ved forholdsvis lav temperatur for at undgå en overdreven tanninekstraktion.

Efter endt gæring er der sket en kort eftermaceration i en uge, hvorefter vinen er presset og har lagret 7 måneder på barriques, heraf 50% nye fade og fade anvendt 2-3 gange før.

Hvor er Nebbiolo land et dejligt land … virkelig arketypisk med læderpisk, strenge violer, en dejlig luftig blomsterbukket i det hele taget, æter, mynte og en lille rund fadnote. Frugten er klart hindbær, ribs og rabarber, lidt balsamiske noter og let mælkechokolade.

Hvor smager den godt … ren streng frugt og masser af tørhed. Det er ribs, hindbær og rabarber, virkelig pågående i frugten, der sker frisk og pivskarp med en lemonbitter mineralitet. Syren er som sidst vild, måske endda et piskesmæld mere smertelig, men heldigvis på den gode måde. Eftersmagen er lys, fint og næsten sart med denne balsamiske, sødbitre nerve. Mums og 92 point.

Info om køb kan oplyses på info@millevite.com, men prisen for en flaske er 209 kr.

Vinanmeldelse 5/7