2020 Buena Vista Winery, Legendary Badge Zinfandel, Californien, USA

2020 Buena Vista Winery, Legendary Badge Zinfandel, Californien, USAVi har næsten lige smagt vine fra DeLoach Vineyards, som er ejet af den franske vinfamilie Boisset. De ejer også det gamle Buena Vista Winery og det er derfra, at jeg smager en række vine … startende med denne 2020 Legendary Badge Zinfandel.

Buena Vista er grundlagt i 1857 og har en lang og spændende historie. Det var én af de første vingårde nord for San Francisco. Det var før Napa og Sonoma var velkendte navne og også langt før Californien overhovedet var kendt for sin vin.

Grundlæggeren hed Agoston Haraszthy og var opvokset i Ungarn omringet af vinmarker og vinproduktion. I 1840 immigrerede han til USA for at følge sin drøm om, at opstarte egen vingård.

Agoston Haraszthy var en farverig person … han startede egentlig sin tilværelse i USA som en af Californiens første sheriffer. Han blev i 1850 valgt til sherif i San Diego County. Der byggede han også det første fængsel og var sherif i 2 år, før han flyttede nordpå for at forfølge sin drøm om at lave vin.

Efter mange mislykkede forsøg på vindyrkning, så fandt han endelig de rigtige forhold på en ranch i Sonoma, hvor han så flyttede til med sin familie og stiftede Buena Vista Winery.

Udover de 12 hektarer, der var tilknyttet ranchen, opkøbte han 4.000 hektarer tilgrænsende jord, hvorved Buena Vista Winery blev den næststørste vingård i Sonoma … og den største i det nordlige Californien.

I 1861 tog Agoston til Europa for at vende tilbage med 200.000 vinstiklinger og 350 forskellige vinsorter, som han beplantede sine marker med. Derefter gravene han ud til vinkældre for at starte en produktion af mousserende vin. I 1863 grundlagde han den første offentlige organisation for vin … Buena Vista Vinicultural Society.

Desværre gik Buena Vista konkurs i 1866, da Agostons viste sig værende meget dårlig til at lede vingården, så han endte med et par år senere at forlade USA til fordel for Nicaragua, hvor han dog uheldigvis blev spist af en krokodille.

Vingården gik også nedenom og hjem i 1878, hvor Phylloxera invaderede vinmarker i Californien. Derefter har vingården har en omtumlet tilværelse med forskellige ejere … bl.a, har en af ejerne i 1924 opført hovedbygningen Chateau Buena Vista i art deco stil.

Det var først i 1941, at Buena Vista Winery genopstod, da Frank og Antoniia Bartholomew købte den forladte ranch, bl.a. på grund af et fund af en en parcel beplantet med gamle Zinfandel vinstokke.

De startede med at lave vin … senere bl.a. med den anerkendte vinmager Andre Tehelistcheff, men siden 2011 har Buena Vista Winery været ejet af den store Boisset vinfamilie.

Jeg starter med at smage deres 2020 Legendary Badge Zinfandel, hvor etiketten oser af vinhusets historie … har bl.a. en etiket, der ser ud som om, at den er lavet på krokodilleskind og både krokodille samt sherifstjerne er også at finde på etiketten.

Til gengæld er der nærmest ingen – som i ingen – informationer om produktionen af vinen, men så må vi jo i stedet bare springe direkte til mine smagsnoter.

Duftmæssigt er det en varm aroma med søde krydderier … en blanding af kanel, spidskommen, allehånde og kakaopulver, sød gran samt en mørk, varm frugt af blommer, blåbær, brombær og svesker. Det er sødt, krydret og svampeagtig med denne intens duft af mørk frugt.

I munden er det lidt samme historie, bare med mere syre i frugten, som samtidig også virker lysere. Der er sød blommekompot, noget brombær og knust hindbær, sveskegrød, en vild sød bitterhed, der giver vinen denne helt specielle Zinfandel smag, som ganske her ganske vist er sød, men ikke amerikaner overdone. 88 point.

Forhandles af Philipson Wine, hvor en flaske koster 134,95 kr., mens prisen er 109,95 kr. ved køb af 12 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7