2021 La Grange aux Belles, La Chaussée Rouge, Loire, Frankrig

2021 La Grange aux Belles, La Chaussée Rouge, Loire, FrankrigNæste ret var ren vegansk … et slags skind lavet på rygeost med bagte rødbeder nedenunder og så et drys lakrids, mens vinen blev denne 2021 La Chaussée Rouge fra La Grange aux Belles i Loire.

Vinhuset ligger mere præcist i Soulaines sur Aubance i Anjou og er grundlagt i 2004, hvor Marc Houtin forlod sit job i olieindustrien og skabte La Grange aux Belles ud fra en kæmpestor passion for vin og vinproduktion.

Han havde lige forinden opnået et diplom i ønologi i Toulouse efter adskillige praktikophold … især på Château d’Iquem. Han købte sin vingård med 12 hektar marker hovedsagelig beliggende på bjergskråningerne i Aubance.

I starten blev druerne blot solgt til det nærtliggende Brissac kooperativ, men samtidig begyndte han at vinificere visse plots og lave de første vine. Allerede i 2004 havde han mødt Julien Bresteau, mens han var praktikant på Domaine de Montgile og de to blev gode venner, men i 2007 kom Julien med som partner i La Grange aux Belles efter nogle år at ha’ hjulpet med arbejdet på gården.

Året efter mødte de også Gérald Peau – alias Jesse – der arbejder som bartender i den mytiske Red Circle i Angers og via ham fik de øjnene op for verdenen af vin og det endte med, at han også blev en del af projektet.

De lille trio på La Grange aux Belles laver vilde, alternative og økologisk vine fra i dag 15 hektar vinmarker med  lokale druesorter som Cabernet Franc, Grolleau, Pineau d’Aunis og Chenin Blanc og siden 2012 har de ikke leveret druer til koopetiver, men anvender alle druerne til deres egne vine.

Denne La Chaussée Rouge er lavet på 30% Grolleau og 70% Cabernet Franc, men i  denne årgang skulle der vistnok være halv af hver druesort. Den er lavet efter maceration carbonic metoden for at fremme den saftige røde frugt. Den høje andel af Grolleau gør, at vinen må aftappes som en simpel Vin de France.

I næsen er der mørk frugt, brombær, blåbær og sorte kirsebær, kul, bittersød tobak, blyanter, grafit og nelliker. Den virker bondsk og har da også lidt gedestald, krudt, blodpølse, banan, jern, røg, gran og måske endda også lidt granatæbler.

Den er smagsmæssigt meget saftig og har en rustik bondsk syre, hvor der er jern, urter og samtidig nærmest en læskende side med et følelse af, at dette er en nem og hverdagsagtig bondevin med denne økologiske og biodynamiske kant. 89 point.

Forhandles af Niche Vine, hvor en flaske koster 140 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7