2021 Tenuta Sette Ponti, Crognolo Limited Edition 25th Anniversary, Toscana, Italien

2021 Tenuta Sette Ponti, Crognolo Limited Edition 25th Anniversary, Toscana, ItalienDet er da ikke mange år siden, at jeg smagte denne Crognolo fra Tenuta Sette Ponti i en Limited Edition 20th Anniversary udgave, men årene går jo … og en ny fødselsdag er altid på vej, så nu smager jeg 2021 Crognolo Limited Edition 25th Anniversary.

Tenuta Sette Pontis vin Crognolo kaldes af flere for The Tignanello Killer, fordi vinen i flere årgange har fået samme eller endda bedre ratings end den verdensberømte Tignanello.

Deres Crognolo Limited Edition 20th Anniversary var anderledes end den almindelig Crognolo, for den var lavet på særligt udvalgte fade fra de tre seneste bedste år 2013, 2015 og 2016 og således med en forlænget fadlagring.

Sådan er det også med Crognolo Limited Edition 25th Anniversary, der så er lavet i 2021, men blandet med vin fra de bedste fade fra årgang 2016, 2018 og 2019. Samlet skulle det dog være et blend på 90% Sangiovese og 10% Merlot fra 30-35 år gamle vinstokke fra sydvendte og stenede parceller nær Arezzo i Chianti Colli Arenti.

En del af druerne kommer fra supermarken Vigna dell’Impero, som den italienske kongefamilie plantede tilbage i 1935.

Fermenteringen er sket i rustfrie ståltanke over 20 dage, hvorefter vinen ligger i eftermaceration inden den lagrer på franske barriques i normalt 14 måneder … men her er det en blanding af de bedste fade fra årgang 2016, 2018 og 2019, som er stukket sammen og flasket med yderligere 6 måneder på flaske før frigivelse til salg.

Som med 20 års vinen, så er det virkelig en lækker og meget imødekommende næse, hvor der er bløde og behagelige aromaer med brønddyb intensitet. Der er godt med mørke bær, pænt med fad og det dufter vildt godt og rundt. Det er jordbær, sorte kirsebær, lidt blåbær, svesker, røg, lejrbål, sød lakrids, nødder, kaffe, tobak, sødme, chokolade og en balsamisk italiensk syre.

Hvor er smagen proppet med frisk frugt … der er saft kraft og så masser af bundtræk, men igen på en syrlig, let, elegant og utrolig frugtrig facon. Der er syrligfriske kirsebær, blommer, champignon, sandaltræ, appelsinskal,  Campari … meget ren, rank, strunk med småbitre og lyse tanniner, som lige markerer og udtørrer munden uden at blive skræmmende. 94 point.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 449,95 kr., mens prisen er 369,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7