2020 Domaine Benoit Girardin, Santenay 1’er Cru Clos Rousseau, Bourgogne, Frankrig

2020 Domaine Benoit Girardin, Santenay 1'er Cru Clos Rousseau, Bourgogne, FrankrigBenoit Girardin overtog i 2020 en 8 hektar vingård beliggende i Santenay fra sin far Yves Girardin og derfra smager jeg nu hans 2020 Santenay 1’er Cru Clos Rousseau.

Det findes masser af Girardin’er i Santenay og jeg har da også her på Houlbergs Vinblog tidligere stødt på en del af dem. Girardin familien har da også været vinbønder i Bourgogne siden 1570, men Yves’ del fik han i 1981, hvor hans far Jean gik på pension og vingården blev delt mellem hans 3 sønner Yves, Vincent og Jacques, som hver fik 3 hektar marker.

Yves Girardin synes dog ikke, at 3 hektar var tilstrækkelig, så han opkøbte flere marker og i 2003 også Château de la Charrière, som blev familiens domicil, hvor også Yves byggede et nyt vineri og kælder.

I 2011 vendte sønnen Benoît tilbage til familiens vinhus, som herefter fortsatte under navnet Domaine Yves et Benoit Girardin, men siden 2020 har det altså været i Benoits navn alene.

De 8 hektar vinmarker ligger i appellationer som Santenay, Savigny-Les-Beaune, Chassagne Montrachet og Pommard og alle med gamle vinstokke. Benoits filosofi er klar … han vil vil lave vine af topkvalitet, frembragt så naturligt som muligt med fokus på det hårde arbejde i marken og så lidt indblanding i vinifikationen som muligt.

Typisk betyder det både selektering af druer i forbindelse med høst og ved ankomst til vineriet. Gæring sker på brugte fade og alene med naturlig gæring og dermed ingen brug af kulturgær.

Der udøves kun diskret ekstraktion for rødvinenes vedkommende, mens lagring typisk sker med gærresterne for hvidvinene og brug af fade med varierende alder, mens han i aftapningen også tager højde for månens faser med en biodynamisk tilgang.

Her smager vi en 2020 Santenay 1’er Cru Clos Rousseau, der er lavet med Pinot Noir druer fra 40 år gamle vinstokke. Her er druerne 100% afstilket, spontangæret og har gennemgået en 25 dages lang maceration. Herunder mild ekstraktion, daglig pumpover og slutteligt lagret 18 måneder på brugte neutrale fade.

Uhhh det er herlig aroma med hestestald, animalsk og dampende mødding, har grønne jordbær, rabarber, ribs, tørrede roser, muldjord samt rå champignon, svagt grønne blade … men let, elegant og meget rolig og stoisk i aromaerne.

I munden er der denne gode, rene, stringent og klare syre med en direkte frugt af ribs, tranebær, rabarber og umodne jordbær, syrlige lyserøde drops og med et touch bitter grape. Tanninerne er fine samt godt integrerede, men det er fortsat en meget ung vin, som har nogle bumser, men stor integritet og energi. Dermed bliver den en frisk vin med mineralsk kant. 92 point.

Forhandles hos Jysk Vin, hvor en flaske koster 315 kr., mens prisen er 279 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5/7