2014 Poderi Aldo Conterno, Conca Tre Pile Barbera d’Alba, Piemonte, Italien

2014 Poderi Aldo Conterno, Conca Tre Pile Barbera d'Alba, Piemonte, ItalienJans første bidrag til vores vinaften var denne 2014 Conca Tre Pile Barbera d’Alba fra Poderi Aldo Conterno … en Barbera vin i en virkelig lækker lys stil.

Aldo Conterno var søn af Giacomo Conterno, hvis far Giuseppe grundlagde det legendariske vinhus i Monforte d’Alba i starten af 1900-tallet og i 1920 startede med at tappe de første Barolo. Da Aldo sammen med sin storbroder Giovanni Conterno i 1961 overtog driften af deres far, så var det Giovanni, der som ældste søn, stod i spidsen for vinhuset.

Aldo ville dog selv stå for produktion af egne vin, så i 1969 forlod han familiens vingård og grundlagde Poderi Aldo Conterno, bl.a. inspireret af Angelo Gajas, der som modernist  var startet med at lave revolutionerende nye Barolo vine med kortere gæring og lagring på barriques.

Aldo Conterno blev fra starten opfattet som meget moderne, mens vinene fra broderen Giacomo Conterno modsat blev opfattet som ekstremt traditionelle. Aldo Conterno var meget åbensindet og ville ikke lade sig begrænse af tidligere generationers traditioner.

Selvom Poderi Aldo Conterno var inspireret af modernisterne, så fastholde Aldo alligevel nogle af de gamle dyder og regnes ikke som en typisk modernist, for nogle af vine laves traditionelt og andre efter mere moderne metoder.

Imidlertid blev Poderi Aldo Conterno alligevel blevet en af en af de mest berømte producenter i området -selvom han måske ikke helt når broderen Giacomo Conterno. Men Aldos vine hører i dag til blandt de allerstørste vine fra Barolo.

Alle Barolo vinene hos Poderi Aldo Conterno kommer alle fra parceller på den berømte Bussia-mark i Monforte d’Alba. Aldo har gennem årene  nedsat udbyttet på markerne gradvist og vinene har nu endnu større koncentration og kompleksitet.

Vinhuset har samlet 25 hektar vinmarker, som alle dyrkes efter økologiske principper, uden at man dog ser det som en nødvendighed at blive certificeret.

Aldo Conterno døde i 2012, så vinhuset drives i dag af hans 3 sønner Franco, Stefano og Giacomo, som er fulgt i fodsporene efter deres far og viderefører familiens tradition. De laver omkring 80.000 flasker årligt.

En af vinene er denne Conca Tre Pile Barbera d’Alba, hvor druerne kommer fra marken Conca Tre Pile i Bussia ved Monforte d’Alba, en bakket mark med vinstokke plantet tilbage for 45 år siden.

Vinen er lavet med gæring og maceration i rustfrie ståltanke ved 24-26 grader over 8-10 dage. Efter endt fermentering forbliver vinen så i ståltankene et par måneder og lagres derefter på nye egefade i 12 måneder inden aftapning på flaske.

Så kom der mere krop i duften … der er lidt grøntsagsfond, varm og moden frugt med sorte blommer, brombær, godt med fad, hvilket her giver vanilje, chokolade, mint, lakridskonfekt og så samtidig næsten nogle animalske og dekadente noter med gammel manognitræ, violer og samtidig virker duftene langt lettere end forventet.

Det gælder også smagsmæssigt, for selvom vinen er blød og rund, så er det alligevel med en rank og syrlig frugt, der er meget levende og klar med en lille bitterhed i syren. Frugten er mest hindbær, lidt lyse blommer og violer. Koncentreret og lys … flot vin. 94 point.

Forhandles af Domaine Brandis, hvor en flaske (årgang 2016) koster 299 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7