2011 Château Prieuré-Lichine, Margaux 4. Grand Cru Classé, Bordeaux, Frankrig

2011 Château Prieuré-Lichine, Margaux 4. Grand Cru Classé, Bordeaux, FrankrigMellem de mange Grand Cru Classé til Supervins eksklusive Bordeaux smagning fik jeg også et glas af denne 2011 Margaux 4. Grand Cru Classé fra Château Prieuré-Lichine.

Vinslottet var oprindelig et benediktiner munkekloster og grundlagt under romertiden af munkene fra Abbey of Vertheuil og vinene er første gang omtalt i 1444, men det var først i 1952, at det fik sit nuværende navn.

Dér blev slottet nemlig købt af Alexis Lichine, der i tråd med de gamle traditioner navngav slottet efter sig selv, men lod det første navn stå for at ære fortidens hårdtarbejdende munke.

På det tidspunkt var vinslottet kun en skygge af sig selv, bl.a. på grund af dårlig økonomi og generel forsømmelse. Derfor havde det også kun sølle 7 hektar vinmarker tilbage og blev solgt for en slik.

Men Lichine var visionær for sin tid. Han formåede at vende udviklingen og købte yderligere marker, således slottet i dag har knap 78 hektar. Han satte demonstrativt også et kæmpestort skilt ved motorvejen for at tiltrække turister – et træk, der ikke var videre populært blandt naboerne, da man ikke dengang var vant til turister i Bordeaux.

Senere overtog sønnen Sacha Lichine arbejdet med den kendte Michel Rolland ved roret som konsulterende ønolog. I 1999 blev slottet solgt til Ballande-gruppen, som er et stor négociantfirma i Bordeaux og Stéphane Derenoncourt fungerer nu som førende ønolog.

Ballande-gruppen har fortsat genrejsningen af slottet med reduktion af høstudbyttet for at øge kvaliteten, nye metoder til beskæring og en omfattende modernisering af faciliteterne og i dag er kvaliteten bedre end nogensinde før. Men det som jo også ædle traditioner som et 4. Grand Cru Classé i den store klassifikation.

Vi smager her deres vin i årgang 2011 og den er lavet på 63% Cabernet Sauvignon. 32% Merlot og 5% Petit Verdot og alle er høstet med et udbytte på 32 hektoliter pr. hektar.

Druerne er sorteret – både optisk og manuelt – inden gæring og maceration er 27 dage. Efter endt fermentering er vinen så lagret 15 måneder på barriques, heraf 50% nye fade og resten i fade brugt én gang tidligere.

For satan – pardon my french – et fin, let og moden frugt. Og netop frugten er her i centrum, meget overdådig, let og smuk og næsten som om, at den er blevet poleret. Der er solbær, hindbær, blommer, masser af sød fadpræg med både lakrids, karamel, vanilje, kaffe og mælkechokolade.

I munden er vinen knap så intens, mister måske pusten en smule og virker på en eller anden måde lettere, mere ubekymret, unuanceret og mindre tæt. Der er dog nogle fine, spinkle tanniner, der samtidig er tørre … det bliver liv og let bitterhed. 92 point.

Forhandles af Supervin, hvor en  magnumflaske koster 1.299 kr., mens prisen ved køb af 6 flasker er 995 kr.

Vinanmeldelse 5/7