2018 Weingut Egert, Mittelheimer St. Nikolaus Riesling RGG, Rheingau, Tyskland

2018 Weingut Egert, Mittelheimer St. Nikolaus Riesling RGG, Rheingau, TysklandMed de sidste 2 Riesling vine fra Weingut Egert kravlede vi op på øverste hylde. Den fine hylde hedder Großes Gewächs og vi smagte først Mittelheimer St. Nikolaus Riesling Rheingau Großes Gewächs 2018.

Mittelheimer St. Nikolaus er  Rheingauer Großes Gewächs vinmark, der ligger på en lille sydskråning kun 150 meter fra ​​Rhinen. Den har sit navn efter en gammel sandstensstatue af hlegenen St. Nicholas, som står på toppen af ​​vinmarken, som også tidligere var ejet af kirken.

RRG står – som anført – for Rheingau Großes Gewächs og er en nyere klassifikation, som man har indført fra 2018 årgangen, men alene i Rheingau regionen og alene gældende for tør Riesling eller Spätburgunder fra klassificerede vinmarker. RGG erstatter Erste Gewächs betegnelsen, men vinen skal bestå en smagsprøve fra bedømmelsesnævnet for at få RGG titlen.

Mittelheimer St. Nikolaus Riesling RGG er imidlertid lavet på helt samme facon som sine mindre søskende, altså lavet alene med den fritløbne most efter sortering af druerne og presning. Vinen er kun lavet på rustfrie ståltanke, hvor den også er lagret en ukendt periode frem til aftapning på flaske og frigivelse.

Så løftede vi da lige låget og slap trolden fri … gik en kvantespring op i niveau, for dette dufter – mine damer og herrer – vildt godt. Det er så kompleks. Der er nødder, stearinlys, vanilje, linolie, harpiks, lidt olievædet tvist, honning, fersken, abrikos, nektariner og overmodne æbler. Syren virker nu også voksen og følsom, mens balancen nu er så smukt kontrolleret.

Hvor smager det også godt … så blødt, cremet, dyb og elegant. Man har fortsat god syre, men som i duften er den moden og voksen, men holder sig på dydens smalle sti. Man fornemmer fortsat citroner, lidt æbler og lemon, men igen bare afdæmpet, kontrolleret og super, super elegant. Til prisen er det lidt et røverkøb. 95 point.

Forhandles af Vinvärket, hvor en flaske koster 259 kr., mens prisen er 220 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 6/7