2018 Domaine de la Butte, Bourgeuil le Haut de la Butte, Loire, Frankrig

2018 Domaine de la Butte, Bourgeuil le Haut de la Butte, Loire, FrankrigNæste vin blev jeg totalt pjattet med. Det var denne Bourgeuil le Haut de la Butte 2018 fra Jacky Blots vinhus Domaine de la Butte.

Sune har tidligere serveret en vin fra Jacky Blot og det var en mousserende Petillant Nature La Taille aux Loups Triple Zero.

Jacky Blot driver 2 vinhuse i Loire, nemlig Domaine de la Taille aux Loups og Domaine la Butte. Han kaldes med rette en af Loires helt store stjerner og laver ret spændende vine … som nu fx Bourgeuil le Haut de la Butte.

Jacky Blot har været vintosset siden sin ungdom, hvor han først startede med at arbejde med vin på en restaurant i Paris. Siden hjalp han en række vingårde i Loire med at sælge deres vin … men det var ikke tilstrækkeligt, han ville lave sine egne vine.

Så i 1989 købte han Domaine de la Taille aux Loups i Montlouis med gamle Chenin Blanc marker og det blev startskuddet til en nærmest kometagtig karriere. Berømte franske vinkritikere som fx Bettane og Desseauve har således givet de sjældne maksimal 5 stjerner til La Taille aux Loups som en af Frankrigs verdensklassevingårde.

Siden har Jacky Blot udvidet vinhuset med yderligere marker … ikke kun i Montlouis og nabokommunen Vouvray, men han har sgu også købt Domaine de la Butte i Bourgeuil, hvor han har knap 15 hektar vinmarker med gamle Cabernet Franc vinstokke.

På Domaine de la Butte har Jacky Blot marker med ler og kalksten i undergrunden og denne Bourgeuil le Haut de la Butte er lavet på ren Cabernet Franc, hvor druerne kommer fra den øverste del af en af m, markerne og Haut de la Butte betyder da også toppen af højen.

Vinstokkene på marken er over 35 år og marken har en sydlig eksponering og en jord med kalksten og ler. Efter høsten er alle druerne afstillet og vinen har gæret og macereret med druernes naturlige gærceller. Efter endt fermentering er vinen lagret en periode på en blanding af cementtanke og gamle egefade inden aftapning uden klaring eller filtrering.

I næsen har vinen en bondsk landlighed, masser af bondegård, sved og prut, vildt saftig og maskulin med hvid peber, blæk, blyanter samt en mørk frugt, solbær, hyldebær, ribs, frugten endda lidt gæret med røg, røde peberfrugter, blomster og svævende lethed.

Smagen er bare cremet og blød, fyldig, intens med nærmest eksplosiv frugt. Det er så multo elegant, har silkefine og sirlige tanniner. Vinen flyder nærmest rundt i munden, elegant, ung, let og totalt harmonisk. Mums … far er glad … meget glad.

Forhandles af Atomwine, hvor en flaske koster 249,95 kr.

Vinanmeldelse 6/7