2019 Patrice Moreux, Corty Artisan Pouilly-Fume Caillottes, Loire, Frankrig

2019 Patrice Moreux, Corty Artisan Pouilly-Fume Caillottes, Loire, FrankrigDer kom denne aften mere hvidvin i Houlbergs hårdt prøvede glas og næste var denne 2019 Corty Artisan Pouilly-Fume Caillottes fra vinhuset Patrice Moreux.

Vinhuset ligger midt i den ganske lille by Pouilly-sur-Loire og er grundlagt tilbage i 1677, hvor familien Corty begyndte at dyrke druer og lave vin.

I 1955 blev vinhuset imidlertid fusioneret med et vinhus på den anden side af Loire floden, da de to unge Jeannine Corty og Raymond Moreux giftede sig. Raymond kom nemlig – som sin brud – også fra en traditionsrig familie af vinbønder og som bryllupsgave fik de skænket monopolmarken La Loge aux Moines.

Raymond Moreux drev vinhuset i mange år og blev bl.a. også kendt for, at at tog den nu afdøde og legendariske Didier Dagueneau under sine vinger … og endda senere solgte ham det lille flintholdige stykke jord, der siden skulle skænke verden den berømte Cuvée Silex, da Didier nogle år efter startede sit eget domæne.

I 1979 overtog Raymonds søn Patrice Moreux driften, men har nu givet tøjlerne videre til sine to tvillingesønner Arnuad og Julien, så de driver nu familiens 30 hektar vinmarker i Pouilly, yderligere 6 hektar i Sancerre samt 35 hektar i Côtes de Provence.

Markerne Sancerre og Pouilly dyrkes med inspiration fra biodynamisk drift og ved at lade druemosten gære med markens og kælderens naturligt forekommende gærstammer i spontangæring, så fremmer vinhuset sin terroirtypiske vinstil.

Der laves 4 forskellige Pouilly-Fumé vine, 4 Sancerre og 3 Provence vine, men derudover har Arnaud og Julien lanceret en række nye og spændende terroirbaserede vine, der under navnet Corty Artisans hylder den anden del af vinfamiliens stamtræ.

Denne Corty Artisans Caillottes 2019 er fremstillet på 100% Sauvignon Blanc fra Pouilly Fumé subzonen Les Loges.  Druerne er fra 30 år gamle og tætplantede stokke på den stenede og kalkrige  Caillottes parcel. I kælderen er vinen lavet med skånsom presning, spontangæring og er efter endt fermentering lagret på både stål- og
cementtanke sur lie.

Duftmæssigt er der stikkelsbær, brændeælder, melon, hyld, ananas, lidt nødder, blomstervand, solbærblade, grapefrugt, let komposteret græs, mandarinskal … ikke helt klar og ren, men med en olieret og tør fylde.

I munden er vinen cremet med lidt nødder, små bitre noter, lemon, grape, grillede citroner, en krydret syre og virker sådan lidt olieret, tæt og med en flintet, kalket mineralitet, som bløder lidt op og giver vinen en rank blødhed … hvis det giver mening. Houlberg haver lige mellem 4,5 og 5 tomler.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 199,95 kr., men kan fås til 169,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7