Vinaften 26. februar 2011

Så blev det endelig lørdag den 26. februar. En aften vi alle fire havde set frem til gennem en lang vinter … ja faktisk lige siden sidste vinaften hos undertegnede tilbage i starten af december.

Konceptet er det samme … helt genialt, hvis vi selv skal sige det. Hver deltager medbringer 2 vine, og så skal der i bedste konkurrenceprægede stil gættes, hvilket land vinen kommer fra. Den der gætter flest vinder, og får en præmie, som taberen sørger for.

Fortsat lige genialt … værtsrollen går på skift, og der skal diskes op med hjemmelavet mad i gourmetklassen. Ikke et øje ville være tørt hos hverken Bo Bech, Ramsay eller Kirsten Hyttemeyer.

Denne lørdag i februar tog vi hul på 4. år med vores lille vin-gourmet-gætte-land-klub. I “tribute” hertil havde Jan lavet samme ret, som den første gang disse gæve vinfreaks stævnede sammen, nemlig gullash.

Menuen

 1. Appetizers; Små italienske & krydrede pølser, ost og baconsvøbte figner
 2. Forret; Pasta Carbonara – old school.
 3. Hovedret; Gullashsuppe og gourgeres med gedeost og timian.
 4. Dessert; Æblekage med chokoladetrøffel, nødde-kaffe-krokat og flødeskum.

Rigtigt nams, så stor ros til Jan for de kulinariske evner. Fåk, hvor de gourgeres smagte fantastisk. (Gourgeres er en slags ostebrød eller på amerikansk cheese puffs).

Men tilbage til vinen. Lad os i rækkefølge kigge på aftenens vine:

Sammenlagt en aften, hvor alle vinene holdt. Der var ikke en eneste dårlig oplevelse, og samtidig gav vi os god tid til at nyde de dejlige vine. Der blev også gættet lystigt på oprindelseslande, men lad os indrømme … i den retning var det ikke den største aften. Topscorer blev undertegnede, men alene med 2 rigtige ud af 6 vine, en hitrate på 33%.

Men alt i alt endnu en fantastisk aften.

/Ulrik

En tanke om “Vinaften 26. februar 2011”

 1. Gourgeres med gedeost og timian

  Ca. 25 stk.


  1 ¼ dl vand
  
1 ¼ dl mælk
  
120 g smør

  1 nip salt

  125 g mel

  4 store æg

  100 g Gruyére-ost

  100 g fast gedeost

  1 spsk. frisk timian  Varm ovnen op til 200 grader. Kom vand, mælk, smør og salt i en gryde, og bring det i kog. Kom alt melet i på en gang, dæmp varmen, og rør med en træske, til dejen slipper gryden. Bearbejd dejen i et par minutter for svag varme, og hæld den så over i en skål, og lad den køle lidt af. Rør æggene grundigt ind i dejen et for et. Bland den revne Gruyére, små tern af gedeost samt hakket timian i dejen. Smag til med muskat og lidt friskkværnet peber. Kom dejen i en sprøjtepose, og sprøjt små boller ud på en bageplade med bagepapir. Der skal være lidt afstand imellem dem. Drys evt. med lidt ekstra revet ost, og bag i ca. 20 minutter – uden at åbne ovnlågen! Servér gourgeres lune.  Tip: Gourgeres kan godt bages i forvejen og opvarmes lidt inden servering. Og skulle de falde en anelse sammen, kan jeg garantere for, at de smager lige godt af den grund.

  Exodus er The Colonial Estates fornemste hvidvin. Vinen er sammensat af 90% Chardonnay hentet på marken ”Hunter” i det køligere Adelaide Hills og 10% Riesling fra 100 år gamle vinstokke høstet i Eden Valley. Efter høsten gennemgås klaserne drue for drue, og beskadigede eller ”solbrændte” druer fjernes. Den færdigpressede most nedkøles og hældes på medium brændte fade fra de berømte franske bødkerfirmaer Seguin-Moreau og Francois Frères. Den langtrukne gæringsproces foregår ved 14° C – og i forbindelse med den efterfølgende malolaktiske gæring ligger 50% af vinen på fad. Exodus lagrer efterfølgende ni måneder med sit bundfald.

  Argyle Nuthouse Pinot Noir var et skridt op ad “stigen” i forhold til Cuvee X. Så personligt yderst tilfreds med valget af denne vin. Der knytter sig en særlig historie til Argyles Nuthouse vine. Oregon leverer 99% af alle hasselnødder dyrket i USA, og i Dundee Hills dyrkes kun hasselnødder og vin, så Nuthouse er en hyldest til denne egernvenlige arv. Argyles Nuthouse Pinot Noir kommer fra Lone Star Vineyard, der har en fantastisk beliggenhed 15 miles syd for Dundee i Eola Hills, som har en placering, de sikrer maksimum af lys og varme.

  Cuvee X skuffede lidt, og var ikke som forventet. Navnet lyder som en ”gadget” fra en 007-film. Ikke desto mindre er Cuvee X Knipsers røde flagskib. Vinen er mange gange kåret til Tysklands bedste rødvin, samtidig med at den er blevet en international stjerne. Forbilledet til Cuvee X er de klassiske Bordeauxvine

Skriv et svar