2012 Domaine Rostaing, Côte-Rôtie Ampodium, Rhône, Frankrig

2012 Domaine Rostaing, Côte-Rôtie Ampodium, Rhône, FrankrigJan havde som vin nummer 2 taget en Côte-Rôtie Ampodium fra den ikoniske kultproducent Domaine Rostaing med.

Vinhuset drives af René Rostaing, som uomtvistelig er én af de bedste producenter i Rhônedalens sagnomspundne Côte-Rôtie.

Rostaing startede sit vinhus i 1971 og dengang alene med 1,5 hektar parceller på Côte Blonde og La Landonne, men han har siden mere end fordoblet markerne og har i dag 7 hektar i Côte Rôtie og 1 hektar i Condrieu.

René Rostaing er dedikeret til det lokale terroir, som han forsøger at komme mest muligt frem i vinene … og særlig i Côte-Rôtie med dens jord med skifer, flint, limsten, ler og jern.

René Rostaing regnes som kult i Côte-Rôtie og hans vine som nogle af de fineste vine fra området. Han er én af få producenter som har brudt lydmuren med skyhøje ratings fra Robert Parker … hele 3 gange har Rostaing fået tildelt de magiske 100 Parker point.

Denne Côte-Rôtie Ampodium er lavet på druer fra ikke mindre end 13 parceller, der ligger udenfor La Landonne og Côte Blonde. Vinen er lavet som de øvrige hos Rostaing og efter endt fermentering så lagret 24 måneder på 600 liters fade, hvoraf 5% er nye fade.

BOOM … sikke en start med krudt og kugler, kaktus, eukalyptus, syrlig, grøn med landlige og øko-mødding noter, intense mørke bær, brombær, ribs, grønne jordbær og stikkelsbær, langt mere syrlig, lys og stringent end forventet. Der er samtidig både mælkede noter, et glas drikkeyoghurt, sorte oliven, peber, blomsterpotpourri samt let vanilje.

Smagen er både tør, bitter, fyldig, stenet og total koncentreret, har brombær, bitre kirsebær, tranebær, kraft, sorte oliven, peber og en streng, flintet side, tørre tanniner … alt skriger klassisk, stringent og skarp Côte-Rôtie. Det er så klassisk og elegant.

Forhandles af Philipson Wine, hvor en flaske koster 659,95 kr., mens prisen er 550 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6/7