2018 Zenato, Lugana Metodo Classico Brut, Veneto, Italien

2018 Zenato, Lugana Metodo Classico Brut, Veneto, ItalienVi startede selvfølgelig med bobler første aften til vores Lugana Welcome Dinner på Il ristorante La Lepre i Desenzano di Garda og det blev helt passende en 2018 Lugana Metodo Classico Brut fra Zenato.

Zenato vinhuset er vi tidligere stødt på her på vinbloggen, men der ligger lige ved bunden af Gardasøen i San Benedetto, lidt udenfor Peschiera. Vinhuset er grundlagt i 1960 af én af Italiens mest innovative vinproducenter Sergio Zenato. Han etablerede vingården fast besluttet på at gøre en forskel i en broget og omskiftelig vinverden … ikke kommercielt, men specielt omkring innovation og kvalitet.

Næsten 50 år efter har hans livsværk nået en størrelse som er ganske betydeligt, målt på alle parametre som nyskabelse, kvalitet, produktion, omsætning og ikke mindst anerkendelse.

Zenato laver principielt vin i to hovedområder. Det ene område er netop i Lugana, som er vinhuset primære område.  Det er der hvor familiens første vingård Tenuta S. Cristina in San Benedetto di Lugana ligger og hvor familien også selv bor.

Det andet område er det meget kendte Valpolicella, hvor der produceres Valpolicella og Amarone. Der har Zenata ejendommen Tenuta tenuta Costalunga in Valpolicella med tilhørende 20 hektar vinmarker. Vinhuset slogan er da også; The Soul of Lugana and the Heart of Valpolicella … eller på italiensk; L’anima del Lugana e il cuore della Valpolicella.

Samlet ejer Zenato omkring 95 hektar vinmarker, og huset drives i dag af Sergio Zenato og hustruen Carlas to børn Alberto and Nadia.

Alberto Zenato

Børnene har i dag overtaget driften og fortsætter med samme ildhu som Sergio. Nadia håndterer markedsføring og de salgsfremmende aktiviteter for huset, mens Alberto er ansvarlig for alle aspekter af produktionen, fra dyrkning af vinstokke til afslutningen af aftapningen.

På Il ristorante La Lepre fortalte Alberto, at denne Lugana Metodo Classico Brut er lavet på 100% Trebbiano di Lugana aka Turbiana og først er druerne presset inden gæring på rustfrie ståltanke ved 16 grader. Derefter er vinen flasket og andengæring er sket i omkring 33 måneder, da vinen er degorgeret i juli 2021.

Pænt frisk brus i næsen, lidt animalsk og landligt suppleret med nødder, peanuts, grønne meloner, fersken, pærer, æbler, citroner og egentlig god intensitet med en lidt gæret note.

I munden er bruset og højt, frisk med grape, grønne æbler og citroner, men ellers har vinen en vis fyldighed, krop og en blød samt balanceret syre. Et fornøjelig glas bobler … og så var vi i gang.

Zenato forhandles flere steder herhjemme, men denne mousserende vin er ikke fundet. Koster i hjemlandet 17,90€ … svarende til 133 kr.

Vinanmeldelse 5/7