2013 Bodegas Bilbaínas, Viña Pomal Reserva, Rioja, Spanien

2013 Bodegas Bilbaínas, Viña Pomal Reserva, Rioja, SpanienI tirsdagsvinklubben på job smagte vi forleden denne 2013 Viña Pomal Reserva fra vinhuset Bodegas Bilbaínas beliggende i den lille by Hora.

Huset ligger faktisk i Haros legendariske stationskvarter med vinhuse som Compañía Vinícola del Norte de España, Bodegas La Rioja Alta samt Muga som naboer.

Bodegas Bibaínas historie går tilbage til 1859, hvor vinfirmaet Savignon Frères & Cie slog sig ned i Haro på flugt fra phylloxera, der påvirkede vinmarkerne i Galicien.

Det var dog egentlig i 1901, at vingården Bodegas Bibaínas blev dannet, da en gruppe Bilbao forretningsmænd købte ejendommen og bl.a. startede med at lave Viña Pomal vinene. Det var vinhusets første leder og medstifter Don Santiago de Ugarte, der stod bag den vin, som første gang blev lavet i 1904, som i øvrigt også var en fremragende årgang.

Samme år lavede man også Castle Pomal vinene, som blev udbredt på det engelske marked og endda solgt til det spanske kongehus, så dermed blev Bodegas Bibaínas officielt kongelig hofleverandør.

I 1997 blev Bodegas Bilbaínas dog solgt til Codorniu gruppen, som siden har startet en omlægning af vinmarkerne med flere vinstokke per hektar for at stresse vinstokkene til at yde det maksimale og der er også plantet mere Tempranillo på bekostning af Graciano og Mazuelo.

Samlet har Bodegas Bilbaínas i dag 250 hektar vinmarker, der ligger omkring byerne Haro og Villabella i Rioja Alta, som jo er den største af de 3 subzoner i Rioja. Og det er fra de 250 hektar, at huset laver en række vine … og alle alene fra egne marker.

Bodegas Bilbaínas koncentrerer sig om at fremstille Crianza, Reserva og Gran Reserva vine på bekostning af unge vine og har siden salget til Codorniu gennemgået en stilændring af vinene, bl.a. har de ny produktionsteknikker givet mere rene, frugtagtige vine men stadig med en tydelig markering af tannin og fadlagring.

Her smager vi så Bodegas Bilbaínas’ 2013 Viña Pomal Reserva, der er lavet af husets ønolog Mayte Calvo de la Banda. Det er 100% ren Tempranillo og lavet temmelig traditionelt med først afstilkning og knusning af druer, gæring og macerationer over moderat tid, hvilket så er efterfulgt af malolaktisk gæring og klaring.

Vinen har tilbragt 18 måneder på amerikanske fade hvoraf 20 % er nye fade. Efter aftapningen lager vine minimum 2 år på flaske inden den frigives til salg.

I næsen er der godt med kraft, ganske fyldig næse med blommer, solbær, jernbanesveller, lakrids, ristede kaffebønder,, egetræ og i det hele taget et tydeligt fadpræg med lidt vanilje … men heldigvis også med lidt frisk kirsebær og en snert mynte.

Smagen er saftig og lidt til den søde side … godt med moden mørk frugt, tranebær, solbær, blommer, medium syre, engelsk lakrids og lakridsrod, røg … absolut venlig, fyldig og nem. Har en fin lille tørhed i slutfasen sammen med kanel, vanilje og den runde frugt. Ligger sådan lige mellem 4,5 og 5 fingre.

Forhandles af Kjær Sommerfeldt, hvor en flaske (årgang 2015) koster 169 kr.

Vinanmeldelse 5/7