2014 Produttori del Barbaresco, Barbaresco, Piemonte, Italien

2014 Produttori del Barbaresco, Barbaresco, Piemonte, ItalienMange regner kooperativet Cantina Sociale Produttori del Barbaresco som et af Italiens bedste vinkooperativer og det er derfra, at vi – som første vin fra Steffen – smagte deres  Barbaresco 2014.

Produttori del Barbaresco ligger selvfølgelig i Barbaresco by og har bl.a. fået deres succes ved, at de alene koncentrerer sig om én druesort og ét vindistrikt. Så de tilknyttede vinavlere dyrker således kun Nebbiolo. Vingården er specialtilpasset til den tanniske druesorts særlige krav og vinmageren har perfektioneret husets raffinerede Barbarescostil gennem en menneskealder.

Allerede tilbage i 1894 forsøgte Domizio Cavazza at samle alle vinavlerne i Barbaresco. Domizio var selv rektor for den kongelige landbrugsskole i Alba, var bosiddende i Barbaresco og grundlagde kooperativet Cantine Sociali, som bestod af 9 Barbaresco vingårde.

Cavazza havde forstået, at der var forskelle mellem Nebbiolo druer dyrket i Barolo distriktet sammenlignet med de samme druer, der blev dyrket ved Barbaresco.

Kooperativet Cantine Sociali måtte dog lukke i 1920 pga. en række økonomiske problemer i kølvandet på fascismen. Men i 1958 greb en præst i Barbaresco Domizio Cavazzas idé og grundlagde igen kooperativet … nu med 19 små vinavlere.

De kaldte kooperativet Produttori del Barbaresco … eller helt nøjagtigt Cantina Sociale Produttori del Barbaresco.

De første årgange vine fra Produttori del Barbaresco blev lavet i kælderen i den kirke, hvor præsten prædikede, men nogle år senere byggede man det vineri, hvor kooperativet i dag fortsat laver vinene.

Kooperativet er også vokset og tæller i dag 56 medlemmer, som dækker omkring 100 hektar vinmarker i Barbaresco appellation. Det er næsten 17% af de samlede vinmarker i området og giver en årsproduktion på omkring 420.000 flasker vin.

Hver familie/medlem af kooperativet har fuld kontrol over egen jord, men dyrker Nebbiolo druerne efter nøjagtige anvisninger fra kooperativet.

Produttori del Barbaresco råder over 9 Single Vineyards eller Cru’er, som de også kaldes. Det er markerne Asili, Muncagotta, Montefico, Montestefano, Ovello, Pajé, Pora, Rabaja og Rio Sordo, som hver især har forskellige terroir.

Produttori del Barbaresco er verdensberømte for at lave nogle af Piemontes bedste vine til prisen. Hvor andre producenter benytter ratings og lav produktion i visse årgange til at skrue priserne op til nye højder, der har Produttori bevaret jordkontakten og tænkt på kunderne og derved fået en meget stor fanskare verden over.

De sidste 10 år har man ydermere høstet op til 95 point hos Robert Parker flere gange og vinene har fået de 3 glas 11 gange, hvilket gør Produttori til 1-stjernet producent. Man har endda nogle gange fået de 3 glas i Gambero Rosso for husets almindelige Barbaresco, som vi her smager i årgang 2014.

Vinen er lavet med Nebbiolo druer fra en række forskellige marker og er vinificeret i rustfrie ståltanke med gæring og maceration ved 28 grader over 30 dage. Efter endt fermentering er vinen lagret 24 måneder i store egefade og kooperativet laver årligt ikke mindre end 264.000 flasker af vinen.

I glasset virker det som en moden vin med lidt småbrunlige kanter, mens duften også afslører en moden vin, let flæsket bl.a med tørre kirsebær, hindbær, moden og lidt varm i udtrykket suppleret med mentol, stål, violer, læder og lidt krydderier.

Smagsmæssigt er det tørt med syrlig om end blød frugt, moden og saftig, kirsebær, knuste hindbær og lyse blommer. Igen kommer der lidt krydderier, lakrids, grafit, blomster og til sidst et virkelig tannisk bid … flot Nebbiolo Barbaresco.

Forhandles af Philipson Wine, hvor prisen er 324,95 kr., mens prisen er 269,95 kr. ved køb af 12 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7