2014 Domaine Gérard Tremblay, Chablis 1. Cru Fourchaume Vieilles Vignes, Bourgogne, Frankrig

2014 Domaine Gérard Tremblay, Chablis 1. Cru Fourchaume Vieilles Vignes, Bourgogne, FrankrigSune serverede endnu en spændende vin på terrassen og det blev denne 2014 Chablis 1. Cru Fourchaume Vieilles Vignes fra vinhuset Domaine Gérard Tremblay, der ligger i Poinchy … en lille landsby lige udenfor Chablis nær Auxerre på nogle af de bedste skråninger i Chablis.

Vincent Tremblay er 3. generation på vingården i Poinchy, men reelt 6. generation i selve vinhuset, da hans bedsteforældre i 1950 flyttede vinhuset fra La Chapelle-Vaupelteigne blot et par kilometer længere mod nord.

Vincents far  Gérard  var kun 1 år, da de flyttede vinhuset og var faktisk født i Hostellerie des Clos … en velkendt restaurant i Chablis, som dog godt nok var et kapel dengang.  Det er Gérard, som efter sin overtagelse i 1973 startede vinhuset, idet Vincents bedstefar indtil da blot havde solgt druerne til et lokalt négociantfirma.

I dag er det altså sønnen Vincent, der driver de 35 hektar vinmarker of fortsætter vingården i faderens ånd. Han kom først ind i driften i 1999 og før det havde han faktisk overhovedet tænkt at skulle være vinbonde. Da han gik i gymnasiet, så havde han helt andre idéer, men da faderen aldrig skubbede, så endte han alligevel med at tage et kursus omkring den kommercielle side af vinbranchen.

Da kurset indeholdt lidt om vinfremstilling, så blev Vincent fanget og derefter gik vejen til vinskole og efterfølgende praktikophold i både Nuits-Saint-Georges, Rhônedalen, Australien og Sydafrika, inden han i 1999 kom med i driften.

Her smager vi Vincents 2014 Chablis 1. Cru Fourchaume Vieilles Vignes, som jo selvfølgelig er 100% Chardonnay fra marken, der er kaldt Fourchaume. Det er en Premier Cru mark med vinstokke, der er over 50 år gamle.

Vinen er lavet ved, at druerne er presset efter høsten og så hvilet køligt 12-24 timer på ståltanke inden gæringen er sket efterfulgt af en malolaktisk gæring. Vinen har efter endt fermentering lagret 6-12 måneder … 20% på egefade og resten blot i ståltankene.

Næsen er lidt dyrisk og animalsk, parfumeret og dufter faktisk helt vildt godt. Det er en våd duft med fedtstoffer, virker endda en smule olieret og der er estragon, våde fade, ler, mulle kælder, flint, kvæde, abrikos og sådan lidt funky vådkrydret.

Smagsmæssigt er vinen saftig med modne pærer, modne æbler, æblesyre, virkelig godt med syre, salt, lemon og svagt lidt nødder. Der er noget, som kan minde lidt om syrlig cider.

Forhandles af Fionia Vin, hvor en flaske koster 200 kr.

Vinanmeldelse 5/7