2020 Gut Sommerau, Sommerauer Riesling Trocken, Mosel, Tyskland

2020 Gut Sommerau, Sommerauer Riesling Trocken, Mosel, TysklandTid til Riesling og her to af slagsen fra Gut Sommerau beliggende i byen Sommerau ved Ruwer floden – en af Mosels mange bifloder. Jeg starter med en 2020 Sommerauer Riesling Trocken.

Gut Sommerau er grundlagt i 1898 af Adolph Hüsgen, som var vinhandler fra Traben-Trarbach. Han grundlagde huset ved at købe 6 hektar skovarealer i den sydlige del af Sommerau, fældede træerne og buskene, ryddede jorden og plantede vinstokke.

Han skabte også et stort reservoir for bedre vanding af markerne og byggede huse til både administration og den store vinpresse, hvorfra vinen kunne løbe direkte ned i vinkælderen til store 6.000 liter tønder til gæringen.

Adolphs efterkommere solgte imidlertid i midten af 1960’erne vinhuset til familien Willkomm, som driver Weingut Peter Mertes fra Bernkastel-Kues. Det er et vinhus, som er grundlagt i 1924 af Peter Mertes, som selv drev vinhuset frem til 1952, hvor svigersønnen Dr. Gustav Willkomm overtog tøjlerne.

Dr. Gustav Willkomm stod bag en større ekspansion af Weingut Peter Mertes. I 1950’erne startede han også med at lave vin fra både Rheinhessen og Pfalz og i 1960’erne blev produktsortimentet også udvidet til også at omfatte vine fra Rheingau og Nahe.

Han startede også i løbet af 1960’erne med at sælge sine vin til købmandsforretninger og supermarkeder, hvilket i dag jo er meget normalt. Dengang var det lidt en revolution, idet vin normalt var dyrt og primært et privilegium for de mest velstillede.

Men det gav vinhuset succes, hvilket i 1962 betød investering i et fuldautomatisk tappeanlæg og senere i 1969 opførelsen af en stor vinfabrik og hovedsæde i Bernkastel-Kues.

Det betød også, at de kunne fortsætte ekspansionen, bl.a. også med købet af Gut Sommerau og dets 6 hektar vinmarker ved Sommerau, herunder deres bedste mark Sommerauer Schlossberg.

I dag er Peter Mertes Familienweingüter KG et af Tysklands største vinhuse med en årlig omsætning på over 300 millioner euro, 350 ansatte samt en årlig produktion på mere end 2,5 millioner hektoliter vin. En stor del af produktionen sælges under private labels i supermarkedskæder som Aldi, Lidl eller Rewe.

Derudover ejer de selv en lang række brands, bl.a. Käfer, Rotwild, Maybach, Bree og Landlust … derudover selvfølgelig Weingut Peter Mertes og det lille Gut Sommerau. Ja, og så ejer familien Willkomm såmænd også det legendariske Mosel vinhus Weingut Dr. H. Thanisch – Erben Mueller-Burggraef.

De ejer i dag selv 120 hektar vinmarker, men de fleste af druerne købes fra vinavlere rundt i hele Rheinland-Pfalz. Blandt vinhusets egne marker finder man også parceller på legendariske marker som Wehlener Sonnenuhr, Graacher Himmelreich, Bernkasteler Schloßberg og Bernkasteler Badstube.

Dermed ejer familien også den legendariske gamle barriqueskælder under Berncasteler Doctor marken … 240 meter lang med plads til 1.500 barriques og dermed vistnok også Tysklands længste vinkælder.

I dag ledes det store familieforetagende af seneste generation i form af Michael, Stefan og Matthias Willkomm … med Michael Willkomm som øverste ansvarlig. På den vinøse front er den ansvarlig vinmager Georg Graf von Walderdorff.

Gut Sommerau vinene laves dog ikke længere i husets gamle bygninger i Sommerau. Produktionen flyttede de allerede i 1990 til den store fabrik i Bernkastel-Kues. Så i dag huser bygningerne i Sommerau i stedet en italiensk restaurant, som også er ejet af Willkomm familien.

Her smager vi så Gut Sommeraus 2020 Sommerauer Riesling Trocken, som er lavet fra nogle af de gamle marker i Sommerau, men vinificeret på fabrikken i Bernkastel-Kues. Der er ikke rigtigt nogle oplysninger om produktionen, men vinen er lavet alene på rustfrie ståltanke og har 8 gram restsukker pr. liter.

Vinen er ikke en del af Mertes’ normale eksport sortiment, men sælges efter sigende kun til i deres restaurant ved Ruwer samt en restaurant i Trier.

Den minder duftmæssigt vildt meget om 2018’eren med tropiske frugter i form af ananas, abrikos, papaya og lemon. Der fornemmes også en del fylde og fedme, let honning, røgede noter, paraffinvoks samt let sødme.

I munden er vinen også småtyk og en anelse olieret i udtrykket med masser af lemon bitterhed, krydrede og røgede elementer … syltede pærer, abrikos og pæn saftighed.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 99 kr., mens prisen er 75 kr. ved køb af 3 flasker, mens en hel kasse koster 400 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7