2008 Château La Gaffelière, Saint-Émilion Grand Cru Classé, Bordeaux, Frankrig

2008 Château La Gaffelière, Saint-Émilion Grand Cru Classé, Bordeaux, FrankrigPå den højre bred syd for Saint-Émilion mellem store berømte vinslotte som Château Ausone og Château Pavie finder vi også Château La Gaffelière og det er derfra, at vi som næste vin smagte denne 2008 Saint-Émilion Grand Cru Classé.

Château La Gaffelière er et historisk vinslot, der i 1959 blev klassificeret som 1er Grand Cru Classé og 1969 blev købt af Léo de Malet Roquefort og nu i over 3. generationer var været i Malet Roquefort familiens eje. De har i dag 32 hektar vinmarker, hvoraf de 22 hektar ligger indenfor 1er Grand Cru Classé området i Saint-Émilion.

Det er i dag Alexandre de Malet-Roquefort, som driver vingården, hvilket sker i samarbejde med vinkonsulent Stéphane Derenoncourt og efter en renovering og genplantning af mange af markerne, så er slottet i dag blandt nogle af de bedste Saint-Émilion, hvor specielt anvendelse af relativ høj andel af Cabernet Franc giver vinene fra slottet en ret finesserig stil.

Denne Saint-Émilion Grand Cru Classé er husets topvin eller førstevin, som dog i 2008 er lavet på 100% Merlot … helt uden brug af Cabernet Franc. Efter høsten er druerne opbevaret køligt ved 7 grader i 12 timer inden gæringen er sket i temperaturstyrede tanke af rustfrit stål. Efter endt fermentering er vinen lagret 14-16 på på barriques, heraf 50% nye fade.

Næsen er dyb, mørk og landlig med våde fade, masser af mørk frugt, primært solbær suppleret med brombær, lidt rosinmoden i duften og derudover med engelsk lakrids, balsamicoeddike, læderfedt, kanel, chokolade, masser af træ, trækul og sorte trøfler.

I munden er vinen fortsat spillevende med en alkohol, som endda næsten brænder en smule. Og så er der træ … masser af træ, endda alt for meget træ. Vinen er skam egentlig blød, cremet og sågar lidt saftig, mens frugten også er fin ren med kirsebær, brombær samt en smule hindbær. Det giver vinen friskhed, men for pokker, hvor er der vildt meget træ i vinen.

Forhandles flere steder … en primeur koster den 439,95 kr. for 12 flasker ved Phlipson Wine.

Vinanmeldelse 5/7